Bivši uragan Dolores zaslužan za rekordnu kišu u Kaliforniji

800px-Dolores_2015-07-15_1755Z

Tropski val krenuo je iz smjera Srednje Amerike prema sjeverozapadu, dobio na snazi pa je 11. srpnja proglašen i tropskom depresijom 5E. Sustav je brzo jačao i postao tropskom olujom Dolores. 13. srpnja dosegla je status uragana 1. kategorije, a samo dan kasnije došlo je do eksplozivnog razvoja uragana koji je ojačao do iznimno snažne 4. kategorije i stekao status “superuragana”. Nakon što je došao do otoka Soccoro, sustav je počeo slabjeti.

Bila je to povijest tropskog sustava koji je u saveznoj američkoj državi Kaliforniji ispisao povijest. Najviše kiše ovaj je sustav donio jugu Kalifornije. 51 mm pao je u San Diegu, 33 mm u Los Angelesu 33 mm, u Paso Roblesu 29 mm. Na brdovitijim područjima oko velikih gradova lokalno je palo i više od 100 mm kiše, što je pomoglo vatrogascima u gašenju požara, ali i dovelo do lokalnih bujičnih poplava.

Sve ovo što smo naveli, možda ne zvuči ništa posebno nama koji smo navikli na obilniju kišu, ali ljudima koji kišu nisu vidjeli mjesecima, a dobili su je kad su se najmanje nadali, ovo je svakako vijest.

Srpanj je jedan od najsušnijih mjeseci u godini. Podatak do kojeg su došli američki meteorolozi stvarno je zapanjujuć. Zbrojili su količinu kiše u San Diegu u svim srpnjima od 1914-2014. godine i došli do zbroja od 42.7 mm oborine.
Gore smo napisali da je bivši uragan Dolores San Diegu donio 51 mm kiše, dakle, u samo dva dana palo je kiše više nego u srpnjima proteklih 100 godina!

Za prosječnog srpnja u San Diegu padne 0.8 mm kiše a u Los Angelesu 0.25 mm.

Ovim oborinama je još malo ublažena velika suša koja u Kaliforniji traje niz godina.

Sličan sadržaj