Sredinom tjedna prolazna promjena vremena | U drugoj polovici tjedna vrlo vjerojatno stabilnije i ugodno toplo vrijeme

Sinoptička situacija nad Europom, LiveMeteo-hr

U tjednu iza nas bili smo pod utjecajem promjenjivog vremena. Uz obilnu kišu koja je pala na širem riječkom području, ali i dijelu Gorskog kotara, osjetno se snizila i temperatura zraka pa se na većini područja mjere jednoznamenkaste minimalne temperature dok je dnevna teško prelazila 20 °C.

U tjednu koji je pred nama dominirat će uglavnom stabilne vremenske prilike koje će podržavati anticiklonalno polje, no moguće su i kratkotrajne nestabilnosti.

Trenutno se nalazimo u međusustavu između grebena Azorske anticiklone te plitke ciklone koja se centrom nalazi oko Nizozemske. Ta je ciklona dogurala svoju frontu do Alpa te se posljedicom toga formirala sekundarna ciklona u Genovskom zaljevu. No, zbog spuštanja druge anticiklone prema jugu, taj će sekundarni centar odmaknuti južno od Genove prema Siciliji pa neće značajnije utjecati na vrijeme kod nas. S odmicanjem ciklone u utorak, na našem će području djelovati anticiklona, no po sjeveru će se kontinenta pritom otvoriti prostor za nesmetan prolaz ciklonalnih sustava koji se zasad ne bi trebali spuštati odveć južnije zbog jačanja Azorske anticiklone pa je sredinom tjedna izgledna tek kratkotrajna prolazna promjena vremena, a zatim ponovno jačanje anticiklone.

Ponedjeljak nam donosi promjenjivo vrijeme, još u prvom dijelu dana uz povećanu naoblaku može biti lokalno slabe kiše, a zatim na Kvarneru postupno razvedravanje, dok će se u Gorskom kotaru zadržati umjereno oblačno. Bura će već od jutra ojačati na umjerenu do jaku, uz obalu Kvarnera i s olujnim udarima pa je za očekivati probleme u prometu. Jutarnja temperatura zraka na Kvarneru uglavnom od 5 do 10 °C, a u Gorskom kotaru između 0 i 5 °C. Tijekom dana na Kvarneru između 15 i 20 °C, a u Gorskom kotaru od 8 do 13 °C.

U utorak će na cijelom području biti uglavnom vedro vrijeme. Bura u postupnom slabljenju tijekom dana. Jutarnje temperature zraka i zaleđu do 5 °C, uz obalu i na moru do 10 °C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2 °C. Tijekom dana na Kvarneru između 14 i 19 °C, a u Gorskom kotaru od 9 do 14 °C.

U srijedu nas očekuje promjenjivo. Od sredine dana najprije visinska, a zatim i niska naoblaka, a navečer može biti i lokalno slabe kiše. Vjetar u okretanju na jugo te jačanju pa bi do navečer na širem riječkom području puhalo umjereno, lokalno i jako. Jutarnja temperatura na Kvarneru od 5 do 10 °C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru između 2 i 7 °C. Dnevne vrijednosti temperatura zraka na Kvarneru će se kretati od 15 do 20 °C, a u Gorskom kotaru od 9 do 14 °C.

U četvrtak je za očekivati prolazak oslabljene fronte pa bi u prvom dijelu dana moglo biti nestabilno uz povremenu umjerenu kišu, a lokalno i pljusak, no količina oborina bi tek lokalno mogla biti obilnija. Do kraja dana zadržalo bi se umjereno oblačno. Vjetar u okretanju na sjeverne smjerove, a temperatura slična ili koji stupanj više nego u srijedu.

Do kraja tjedna prevladavalo bi stabilno vrijeme, a temperature zraka bi se zadržale u okvirima prosjeka za doba godine.

Sličan sadržaj