Rujan 2019. postavio još jedan globalni temperaturni rekord

Servis za klimatske promjene Copernicus (Copernicus Climate Change Service – C3S) izvijestio je u petak da je protekli rujan zabilježio za 0,57 °C višu temperaturu nego li je svjetski prosjek između 1981. i 2010.

U gotovo cijeloj Europi temperature u rujnu bile su veće od prosjeka i u najvećem dijelu kontinenta kiše su bile rjeđe od uobičajenog, objavio je C3S.

No regije svijeta u kojima su zabilježene znatno više temperature od prosjeka bile su središnji i istočni dio Sjedinjenih Država, mongolski plato i neka područja Arktika. Ledeni pokrivač na Arktiku bio je 36 posto niži nego što je to prosječno u rujnu, navodi C3S.

Copernicus – program Europske unije koji nadzire Zemlju i najvećim se dijelom oslanja na podatke prikupljene satelitom – ranije je objavio da je ovogodišnji srpanj bio rekordno najtopliji do sada, a kolovoz drugi najtopliji mjesec otkako se obavljaju promatranja.

U posljednjih 12 mjeseci temperature su bile iznad prosjeka na najvećem dijelu Arktika, u gotovo cijeloj Europi i u većini ostalih kopnenih i morskih područja, objavio je europski servis koji nadgleda klimatske promjene, javlja hrt.hr .

Ilustracija

Sličan sadržaj