Nestabilno i u ovom tjednu

Atmosfera u našem dijelu Europe nikako se smiriti. Već danima se događa sinoptička situacija u kojoj uz sunčana razdoblja i veliku relativnu vlažnost zraka te visoke temperature dolazi do lokalnih i jačih razvoja naoblake iz kojih ima pljuskova s grmljavinom, a dolazi i do pojave tuče.

Iznimka nije bio ni ponedjeljak. Već sredinom dana oko Rijeke je počeo jači razvoj naoblake uz pojavu gmljavine te je u zaleđu Rijeke mjestimice bilo i izraženijih pljuskova s grmljavinom.

No, kako je to već uobičajeno iz ovih situacija, pljuskova nije bilo svugdje, negdje su potpuno izostali što je dodatno potaknulo osjećaj sparine. Na većini službenih postaja u PGŽ nije bilo prijavljene ni kapi kiše, jedino je u Delnicama palo 7 mm.

U Istri je u ponedjeljak bilo lokalno i jačih grmljavinskih nepogoda. U Pazinu se skupilo i 10-ak mm kiše. Pojave pljuskova bilo je i u unutrašnjosti zemlje pa i u susjednim zemljama.
U BiH su jači pljuskovi pogodili Sarajevo te stvorili bujične poplave na prometnicama. Nevrijeme je potrajalo oko dva sata, što se vidjelo jutros i na količini kiše izmjerenoj na službenoj postaji Sarajevo-Bjelave, 57 mm.

Prema vrlo sličnom scenariju odvija se i utorak u PGŽ. Ponovno je oko Učke prisutna olujna naoblaka i ima pljuskova koji se premještaju preko Učke u smjeru Gorskog kotara, uglavnom zaobilazeći Rijeku.

Neke bitnije promjene neće biti ni idućih dana. Svaki dan postojat će mogućnost pljuskova, posebno u zaleđu obale i gorju. Bit će vrlo toplo i sparno pa se osvježenje može potražiti u moru, a njegova temperatura na Kvarneru je 23 ili 24°C, a u Puli je jutros izmjereno čak 25°C, .

U Rijeci nema službenih dnevnih mjerenja. Vrši se tek periodično ispitivanje kakvoće mora i tada se izmjere i temperature. Posljednji put to je na riječkim plažama napravljeno 21. svibnja i tada je temperatura mora bila 21°C.

Sličan sadržaj