Nestabilno u ovom tjednu, u utorak s prolaskom fronte u gorju mogućnost snijega

Nakon nestabilnog početka svibnja, vrijeme se trećeg dana u mjesecu stabiliziralo pa je prevladavalo tabilno s temperaturama oko prosjeka. Sada je opet ne redu nestabilni period, jer je došlo do promjene u rasporedu sustava.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju sniženog tlaka zraka kojeg uzrokuje ciklonalni sustav smješten od Španjolske preko središnje Europe pa sve do vrha Skandinavije. Zapadno (lijevo) od njega nalazi se prostrana anticiklona centrom smještena između Islanda i Engleske, a koja proteže svoje grebene prema Grenlandu i središnjem Atlantiku.
Ta anticiklona uz pomoć ciklone na vrhu Skandinavije povlači sa sjevernog pola prema Europi veliku količinu hladnog polarnog zraka. U isto vrijeme zbog ciklone kod Portugala do nas dolazi topla zračna masa koja će dobro pripremiti atmosferu na njezina pražnjenja (grmljavinski sustavi) uslijed prolaska fronte.

DHMZ

Već danas fronta je stigla do Njemačke, no zbog velike razlike u temperaturi prije i poslije fronte vrlo se lako stvaraju ciklonalni sustavi pa se jedan već i stvorio oko Francuske. Ta je ciklona uzrokovala jačanje jugozapadnih visinskih strujanja koje nam donose obilje vlažnog zraka s Mediterana, no ista ta ciklona uzrokovat će tijekom utorka usporavanje frontalne linije pa prilikom nailaska do Alpa, nove sekundarne ciklone ponovno ne bi trebalo biti već bi ta ista ciklona prošla centrom malo iznad nas prema istoku, a fronta bi nam zatim prošla brzinski donoseći tek kratkotrajno zahladnjenje.

Već tijekom srijede ojačat će utjecaj portugalske ciklone koja će nam ponovno donijeti južna strujanja zraka, a samim time i novi val kiše. Ta ciklona i anticiklona iznad nje međusobno se održavaju, a kako se hladan zrak neće spuštati ispod Alpa, naše će se područje naći na idealnoj poziciji za oborine gdje bi veći dio vremena trebali biti na prednjoj (desnoj) strani ciklone odnosno njezinoj dolini.
Uz tu istu ciklonu izgledno je i povlačenje veće količine čestica pijeska iz Sahare pa nemojte da vas iznenadi prljava kiša tijekom ovoga tjedna.
Od petka slijedi slabljenje ciklone te postepena dominacija anticiklone koja će se spustiti s Atlantika prema Europi pa samim time može se očekivati krajem tjedna i postepeno smirivanje vremena.

Prognoza vremena

Ponedjeljak (danas) do kraja dana na cijelom području očekuje se oblačno vrijeme (osim na jugu Kvarneru gdje je izgledno i nešto sunca) uz povremenu kišu, lokalno s pljuskovima, a količina oborine do kraja dana mogla bi se mjeriti između 1 – 20 mm. Puhat će umjereno i jako jugo, u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Utorak donosi prolazak fronte pa će se veći dio dana zadržati oblačno uz slabu do umjerenu kišu, za vrijeme prolaska fronte i jaku. Uslijed prolaska fronte u najvišim dijelovima Gorskoga kotara padat će snijeg (iznad 1100 metara) gdje bi ga se do kraja dana moglo nakupiti i više centimetara, a snijeg je izgledan i u nižim područjima uslijed jakih oborina, no bez primanja. Popodne slijedi kratkotrajno smirivanje pa je izgledno i malo sunca na otocima. Količina oborina do kraja dana 5 – 30 mm lokalno i malo više. Jugo će postepeno slabjeti, a sredinom dana uz prolazak fronte očekuje se naglo okretanje na umjerenu i jaku buru s olujnim udarima, no kratkotrajnog vijeka pa bi već krajem dana bila u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana nakon prolaska fronte na Kvarneru 9 – 14°C dok u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

IstraMet

Srijeda donosi blago smirivanje vremena, no zadržat će se oblačno gotovo cijeli dan uz tek povremenu lokalnu slabu kišu. Vjetar u okretanju na jugo na čitavom području, ali tek slabo do umjereno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

Četvrtak i petak uglavnom oblačni, ali ponovno uz nešto kiše, a zatim vikend bi trebao proći bez oborina. Naoblaka će se zadržati, a temperature biti prosječne pa ćemo na ljetne vrijednosti još malo pričekati.

Sličan sadržaj