Oslabljena fronta donijela tek malo kiše, bura na udare puhala do 130 km/h | Snijeg na Dinari

Oslabljeni frontalni poremećaj, koji se protekle noći premještao našim krajevima kiše je donio tek u tragovima ili nimalo, rijetko gdje je zabilježena i mjerljiva kiša, a teperature su niže u odnosu na utorak.

Prema podatku DHMZ-a, od srijede u 8 sati, najviše kiše dobile su Delnice, 0.9 mm, slijedi Parg s 0.4 mm, te Rab s kišom u tragovima. I to je sve što se PGŽ tiče, drugdje nigdje nije bilo kiše čak ni u tragovima, bar kada je riječ o službenim DHMZ postajama.

U Slavoniji je kiše ipak bilo i to osjetnije pa je u Gradištu izmjereno 11 mm, Vinkovcima 9 mm, Đakovu i Slavonskom Brodu po 8 mm.

Osim malo kiše u PGŽ s frontom je zapuhala bura. DHMZ podatci s automatskih postaja (od ponoći do 14 sati) koje je za Rimeteo prikupio i obradio Dario Vidmar kažu da je u Povilama izmjeren udar bure od 133 km/h, u Bakarcu 112 km/h, a na Krčkom mostu izmjeren je udar od 108 km/h. U Rijeci je bura na udare puhala do 53 km/h.

Pala je i temperatura zraka koja je u 14 sati posvuda na Kvarneru bila tek malo oko 20°C, a u gorju malo iznad 10°C.

Snijeg na Dinari

Portal Dalmacija Danas piše kako se najveći pad temperature zraka dogodio u planinama. Na Svetom Juri na Biokovu temperatura je pala na +1°C, a na Velikoj Duvjakuši na Dinari nekoliko desetinki stupnja ispod nule.

Bilo je to dovoljno da kiša prijeđe u snijeg i zabijeli područja iznad 1500 metara nadmorske visine na najvišoj hrvatskoj planini. Kako je snijeg padao uz snažnu buru, povremeno su vladali uvjeti prave zimske mećave, tri tjedna prije početka klimatološkog ljeta.

Osim Dinare, zabijelila se i Kamešnica.

Sličan sadržaj