UBLAŽENA SUŠA | Još jedna fronta u noći na srijedu pa stabilizacija do nedjelje

U zadnjoj dekadi travnja prekinuto je razdoblje suše koje uz tek manje količine kiše zapravo traje od početka godine. 26. travnja započeto je sedmodnevno razdoblje nestabilnog vremena kojim je to dugo sušno razdoblje prekinuto, a posebno je nestabilno bilo od 27. travnja do 3. svibnja.

Prema podatku stranice Ogimet koja podatke preuzima i obrađuje od DHMZ-a, u Rijeci je u spomenutom razdoblju palo točno 66 mm kiše, Pargu 53 mm, Rabu 12 mm, Malom Lošinju 7 mm. Od dostupnih podataka za PGŽ, najkišovitije je bilo u Crnom Lugu, u kojem je motritelj DHMZ-a izmjerio 129 mm oborine.

U ostalim dijelovima Hrvatske, suša je također ponegdje ublažena. DHMZ izdvaja Zagreb s 44 mm kiše, Dubrovnik s 40 mm, dok su Osijek i Split dobili po 24 mm oborine.
Istovremeno je u Puli izmjereno tek 2 mm kiše. Suša na pulskom području traje dva mjeseca.

Još malo kiše prije stabilizacije

Nakon što se u noći na nedjelju preko nas premjestila oslabljena fronta, nakon koje je prolazno zapuhala bura čiji su udari na nekoliko lokacija prelazili 120 km/h, vrijeme se stabiliziralo uz jačanje anticiklone pa prevladava sunčano vrijeme.

No, u tijekom utorka našim će se krajevima približiti nova fronta sa sjevera uz stvaranje plitke ciklone, koja će prvenstveno donijeti oblake, a tek u manjoj mjeri i kišu te pljuskove, osobito kasnije navečer te u noći na srijedu.

DHMZ

S frontom će ponovno zapuhati i ojačati bura koja u srijedu u prvom dijelu dana može imati lokalno olujne udare. S burom će stići i stabilizacija koja bi mogla potrajati do nedjelje.

Sličan sadržaj