STIŽE KONKRETNIJA KIŠA | Prvomajsku roštiljadu odgodite za vikend

U proteklom tjednu pratilo nas je stabilno i uglavnom sunčano vrijeme. Temperature su se preko dana držale ugodnih vrijednosti, a prohladna jutra govorila su nam da smo u pravom proljeću. Ono čega je nedostajalo kako bi proljeće ispalo savršeno jest kiša koja ponegdje (kvarnerski otoci) nije pala već više od mjesec dana dok ostatak postaja broji vrlo male količine u odnosu na prosjek.

No, već s dolaskom prošlog vikenda stigla je i destabilizacija atmosfere, a slično se nastavilo i nastavit će se i idućih dana, jer stiže dugo očekivana kiša koja će napokon dobro namočiti tlo te pokazati ostatku Hrvatske zašto je Rijeka kišni grad odnosno „grad koji teče”.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju blago sniženog tlaka zraka kojeg uzrokuje ciklonalni sustav smješten na području od sjevernog Atlantika preko središnje Europe do Skandinavije. Iznad tog sustava nalazi se anticiklona centrom smještena kod Islanda koja po svojoj prednjoj strani (desnoj) povlači određenu količinu hladnoga zraka prema ciklonalnom sustavu te ga pritom održava.
S druge strane ispod tog sustava nalazi se Azorska anticiklona koja će u ovoj situaciji odigrati najvažniju ulogu u narednim danima, a zatim bi potencijalno mogla povući osjetno topliji zrak iz Afrike koji bi nam donio uranjeno ljeto u sljedećem tjednu, no o tome ćemo pisati naknadno.

Sinoptička situacija za utorak, foreca.com

Ciklonalni sustavi uz pomoć Azorske anticiklone uzrokuju jačanje visinskog jugozapadnog strujanja koje sa sobom do našeg područja povlači veće količine vlažnoga zraka sa Sredozemlja, a koji se prilikom nailaska na gorje naglo uzdiže u visinu te kondenzira u oblak koji na kraju rezultira obilnom kišom u podnožju istog.

Naše područje tako će se već od srijede naći na idealnoj poziciji za kišni scenarij gdje će Rijeka osjetiti obilne količine oborine potaknute upravo orografijom (planinama, reljefom ). Osim srijede, tijekom četvrtka bi se trebao prema nama približiti jedan od centara u ciklonalnom sustavu koji bi uzrokovao djelomično stvaranje sekundarne ciklone u podnožju Alpa pa bi tijekom petka dočekali novu obilnu kišu.

Nakon toga izgledno je da će se Azorska anticiklona pomaknuti prema nama donoseći nam sve toplije i stabilnije vrijeme.

Prognoza vremena

Utorak već od jutra donosi oblačno vrijeme dok je slaba kiša izgledna u popodnevnim satima pa do kraja dana kada će postepeno jačati. Vjetar slab, povremeno i umjeren južnih smjerova, u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C dok u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

U srijedu se očekuje glavnina pogoršanja, već od ranih jutarnjih sati na širem području Rijeke, ponajviše oko Učke te istočnom zaleđu, padat će umjerena kiša s jakim naletima pa bi lokalno do kraja dana moglo pasti i preko 50 mm dok bi ostatak područja nakupio solidnih 15 – 30 mm. Vjetar do sredine dana slab do umjeren jugozapadnjak, a zatim u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C dok u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

U četvrtak slijedi kratkotrajno smirivanje vremena. Veći dio dana prevladavat će oblačno vrijeme, uz povremenu kratkotrajnu pojavu sunca dok je malo slabe kiše izgledno tek lokalno. Navečer slijedi novo pogoršanje pa će se i kiša ojačati te proširiti na čitavo područje. Od sredine dana jugo u postepenom jačanju da bi navečer dosegnulo umjerenu jačinu s jakim udarima. U Gorskom kotaru slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C , a u Gorskom kotaru 4 – 9°C . Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, lokalno koji stupanj više , a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Tijekom petka izgledna je nova porcija umjerene i jake kiše pa bi ponovno lokalno palo i preko 40 mm dok na ostatku područja 10 – 25 mm. Popodne u znaku smirivanja kao i za vikend kada se očekuje sve manje oblaka, a postepeno sve više temperature. Vrtove do kraja tjedna ne treba zalijevati, a prvomajska roštiljanja ukoliko je moguće probajte odgoditi za vikend.

IstraMet

Sličan sadržaj