Nestabilno za vikend, ali i dalje / Mogućnost jače promjene u novom tjednu

web_fronte_sutra12

Po prolasku hladne fronte 11. siječnja, vrijeme se samo prolazno stabiliziralo, iako ni tada sunčanog vremena nije bilo previše. Fronta je bila najjači meteorološki događaj do sada u siječnju, a najviše oborina palo je na riječkom području, uglavnom preko 20 mm.
Nakon nje uslijedili su promjenjivo oblačni dani uz sve više temperature zraka, netipične za ovo doba godine.

Razlog takvom rasporedu sinoptike nad našim krajevima je ponovno jačanje zonalnog strujanja, odnosno ciklonalne aktivnosti na Atlantiku, koja se može vidjeti na naslovnoj slici (meteo.hr). Hladnoća se spušta iz kanadskog Arktika u Atlantski ocean, gdje zbog sudara toplog i hladnog zraka nastaju jake ciklone koje zapadna visinska struja nosi prema Europi, donoseći vrlo burne meteorološke prilike zapadu pa čak i sjeveru.

Nama, u cijeloj toj priči dođe topliji zrak, jer ciklona sa svoje prednje strane vuče toplinu nad europsko kopno. Uz toplinu bude i dosta naoblake. Eventualni prodori fronti s Atlantika u Sredozemlje, mogu dovesti i do stvaranja ciklone koja onda nama donese oborine, dakako uz topliji zrak te prolazna zahladnjenja s prolaskom prodora.

Upravo danas, do granica Hrvatske sa sjeverozapada stići će oslabljena fronta, koja će samo prolazno destabilizirati Sredozemlje pa su uglavnom moguće slabe oborine. No, to će sve biti toliko slabo, bez prevelikog utjecaja na vrijeme u nas.

Potom će se do početka vikenda nastaviti promjenjivo oblačno vrijeme uz mogućnost uglavnom slabih oborina uz iznadprosječne temperature zraka.

Tijekom petka će se sa Atlantika spustiti fronta koja će zahvatiti Španjolsku i Portugal i doći skoro do Maroka, a zatim će je zapadna visinska struja nositi prema istoku, u smjeru Sredozemlja, gdje je moguće formiranje ciklone koja tijekom subote području PGŽ može donijeti obilnije oborine.
Osim kiše, bit će i vjetra te su mogući olujni udari juga i jugozapadnjaka, dakako, uz iznadprosječne temperature zraka.
Njen utjecaj nastavio bi se i do kraja tjedna, a područje nestabilnosti, kako se vidi na slici ispod, protezalo bi se od zapadnog Sredozemlja prema sjeveru Europe, uz nekoliko centara ciklona. Prema samom kraju oborina, malo snijega i susnježice može pasti u Gorskom kotaru i najvišim predjelima riječkog prigrada, s padom temperature zraka.

Uz toliko ciklonalnih centara modeli još nisu načistu što bi sa idućim tjednom. Izgledno je zbog prisutnosti ciklonalnog polja nad Sredozemljem da će biti nestabilno, a za sredinu idućeg tjedna vidi se stvaranje i ciklone u Genovskom zaljevu, uz dosta snijega u gorju.

No, za najavu toga treba još malo pričekati.

Sličan sadržaj