Neuobičajena toplina na Grenlandu otopila 40% ledene plohe

Neuobičajeno visoke temperature vladaju u mjesecu lipnju na Grenlandu. Na postaji Kangerlussuaq u utorak je izmjereno 19.4°C. Dosadašnji temperaturni rekord za Grenland je iznosio 25.5°C, a toliko je mjereno 27. srpnja 1990. godine na postaji Kangerlussuaq koja je smještena na jugozapadu Grenlanda. Najviša temperatura izmjerena na Grenlandu zabilježena je na postaji Manitsoq/Sugar Loaf, a iznosila je 25.9°C. Visoke temperature otopile su oko 40% ledenog pokrivača što je 25% više od prosjeka.

2013. glaciolog Dr. Jason Box iz geološkog instituta Danske i Grenlanda uputio je prvu ekspediciju u Arktik nazvanu kao projekt “Snježna Tama”. Terensko istraživanje pronašlo je sloj taline, koji su poslani na analizu. Rezultati su pokazali da je izražen vrhunac crnog ugljika u kritičnom sloju. Postavlja se pitanje koliko su šumski požari i industrijske čađe zatamnile led. Drugi čimbenik može biti vjetar koji donosi prašinu. Tamnija ledena ploha apsorbira više sunčeve energije i podiže temperature, što ujedno znači brže topljenje leda.

Spašavanje Grenlandske ledene plohe je imperativ. NASA je pripćila da su ljudi krivi za globalno zagrijavanje koje je usporilo kretanje ledenjaka u zapadnoj Antarktici. Oni bi mogli prouzročiti podizanje razine more do 2 metra u nekoliko stotina godina. Jedan od ledenjaka je i Thwaites Glacier, koji djeluje kao osnovica na ostatak ledene plohe a u sebi sadrži dovoljno leda da podigne razinu mora i do 4 metra.

Mjesečne promjene u ukupnoj masi ledenog pokrova od ožujka 2002. do srpnja 2013. Plava i narančasta zvjezdica označava vrijednost u travnju i srpnju. U cjelini više leda se gubi svake godine u odnosu na prethodnu godinu.

Sličan sadržaj