Nevera s Kvarnera obilježila nedjelju, zabilježen i smrtni slučaj / Od srijede ponovno nestabilnije

Kako je bilo i najavljeno tijekom nedjelje došlo je do približavanja frontalnog poremećaja sa zapada koji u PGŽ nije donio ekstremniju kišu, ali je donio izrazito nepovoljne i opasne vremenske prilike.

Situaciju ste uživo mogli pratili putem naše Facebook stranice. Prvi se oborinski nalet dogodio već 40 minuta nakon podneva kao posljedica nastanka predfrontalne oborinske mase u Istri. Samo je dijelom okrznuo riječko područje te nastavio put Gorskog kotara i dalje u unutrašnjost.

Puno je ozbiljnije bilo ono što se formiralo i jačalo na otvorenom moru sjevernog Jadrana i približavalo se iza 14h velikom brzinom zapadnoj obali Istre. Tada smo također upozorili sve koji se nalaze na tom području da razmišljaju o napuštanju plaža zbog vlastite sigurnosti.
Da nismo pogriješili s time, svjedoče i posljedice prolaska olujnog nevremena Porečom gdje je srušeno na desetke stabala zbog jakog vjetra koji je pratio dolazak fronte. Dežurne službe intervenirale su i u Pazinu, Labinu te Umagu. Na većem dijelu Istre zabilježena je materijalna šteta.

Prikaz munja prilikom dolaska fronte; blitzortung/pljusak

Sve se brzo premještalo na Kvarner, a u Rijeku je fronta stigla oko 17h. Najprije ju je najavio snažan jugozapadnjak, zatim se kišna zavjesa preko Učke brzo spustila na more, stvarajući apokaliptičan prizor, uz prijeteće oblake. Uslijedilo je oko sat vremena pljuskova s grmljavinom, a ponegdje na Kvarneru zabilježena je i tuča.
Najgore je u svemu što se prilikom nevremena na području Omišlja kod kampa Pušća dogodila i nesreća sa smrtnim posljedicama. Naime, zbog jakog vjetra prevrnula se barka u kojoj su bila dvojica muškaraca. Jedan se uspio spasiti, dok se drugi nažalost utopio.
Posljednja fronta samo je još jednom potvrda koliko vrijeme ljeti može biti opasno i nepredvidljivo.

Opasno je bilo i u unutrašnjosti zemlje kao i u Dalmaciji gdje su mnogi krajevi dobili grmljavinske oluje uz pojavu tuče te prolazno jak vjetar.
Fronta je brzo iza sebe ostavljala razvedravanje i niže temperature pa je na kraju U Rijeci zabilježena i duga. Bogatu fotogaleriju već smo ranije objavili te se može vidjeti na sljedećoj poveznici.

Na kraju brojke od fronte u PGŽ kažu da je pala različita količina kiše i to kako slijedi:

21 Bakar
19 Kukuljanovo
17 Rijeka-aerodrom
15 Delnice
13 Crni Lug, Mali Lošinj
6 Rijeka
7 Parg
3 Krk, Rab

Najkišovitije nije bilo u PGŽ, već na istoku zemlje gdje je u Vukovaru izmjereno 62 mm. Obilna kiša izmjerena je i u Brestovcu, 57 mm, Đakovu i Zagrebu po 40 mm.

Predah od oborina je samo prolazan, jer od srijede slijedi novo jače pogoršanje vremena s kišom, nerijetko i obilnijom uz ponovno jača nevremena, zbog čega valja biti na oprezu. Tek u nedjelju bi trebalo doći do stabilizacije vremena, a do tada vrijeme više nalik proljeću nego ljetu.

Njega nam donosi utjecaj ciklone sa zapada Europe zbog koje će pritjecati vlažniji i nestabilniji zrak, uz jačanje vjetra južnih smjerova. S njima možda stigne i nešto afričkog pijeska.

Naslovna: Dolazak fronte u Rijeku, foto: Ivona Starčević

Sličan sadržaj