Nova upozorenja zbog nadolazećih vremenskih prilika / Evo na što treba obratiti pažnju

Zbog približavanja doline sa sjeverozapada Europe i pripadajuće hladne fronte, vrijeme će tijekom srijede biti ponovno iznimno nestabilno. U skladu s time DHMZ, kroz sustav upozorenja Meteoalarm se ponovno oglasio, a upozorenja se odnose na obilnu kišu, mogućnost nevremena te vjetar.

Pljuskovi s grmljavinom mogući su već od jutra na sjevernom Jadranu, iako se neke veće oborine ne očekuju.

Međutim, iznimna energija koja će biti prisutna na otvorenom moru, može dovesti do stvaranja superćelijskih olujnih oblaka, zbog čega se velika nevremena očekuju na sjeveru Italije, a moguća je pojava i tornada.

S poslijepodnevnim satima te osobito navečer i u noći na četvrtak s dolaskom fronte sa zapada, posebno na riječkom području i u Gorskom kotaru moguće su i obilnije oborine uz pojavu jačih grmljavinskih pljuskova. Neverini su mogući i na otocima.

Zapuhat će umjereno do jako, ponegdje i vrlo jako jugo s olujnim udarima, i do 110 km/h, a u Gorskom kotaru će puhati umjeren do jak jugozapadnjak s olujnim udarima do 110 km/h. Očekuju se velike poteškoće u pomorskom prometu, a posebno upozoravamo nautičare da s manjim brodovima ne izlaze na otvoreno more.

Za razliku od prošle prolazne promjene, s ovom će se nestabilno vrijeme nastaviti, zbog utjecaja plitke doline sa zapada Europe. Zbog čega će i temperature pasti i ispod prosjeka za doba godine.

Ukupno od srijede do nedjelje lokalno može pasti i preko 100 mm kiše, posebno na riječkom području i u Gorskom kotaru, a od nedjelje se očekuje stabilizacija uz postupno zatopljenje, dok se od 5. srpnja vidi i povratak vrućih dana.

Naslovna: Model ARW u noći na četvrtak vidi ponovno izraženije pljuskove. maps.meteoadriatic.net

Sličan sadržaj