Nevrijeme aktiviralo “vulkan” u Makedoniji (VIDEO)

vulkan
Veće količine dima počele su izlaziti vulkana Duvalo u selu Kosel kod Ohrida, a ohridska protupožarna jedinica odmah je otišla na teren.

Vulkan Duvalo u ohridskom selu Kosel je jedini žživi vulkan na Balkanu, koji je jučer posljepodne i sinoć izbacio veliku količinu dima i izazvao paniku u oblasti Ohrida.

“Naša ekipa je na terenu, ali preventivno, jer nije bilo potrebe za intervencijom. Vulkan reagira na promjenu vremena”, izjavio je dežurni iz vatrogasne služžbe.

Kažžu da je to prvi put da su dobili poziv da se vulkan aktivirao, jer se ovaj fenomen prije nije događao, odnosno dim se nije širio izvan samog otvora vulkana.

Stručnjaci objaššnjavaju da je to prirodna pojava i da dim izlazi iz vulkana zbog većih prirodnih aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci i onoga što se događa u regiji – potresa i poplava.

Zbog ove pojave alarmantno stanje je proglašeno u svim nadležnim institucijama, posebno u Centru za krizne situacije.

Iako je u svim medijima prenesena vijest da je riječ o vulkanu, Duvalo ipak nije pravi vulkan, nego aktivni geotermalni izvor koji predstavalja zadnje ostatke nekad značajnije vulkanske aktivnosti na tom području.

Riječ je o minijaturnom krateru promjera 50 cm iz kojeg povremeno izlaze ugljikov dioksid i sumporovodik.

VIDEO:

Izvor: blic.rs

Sličan sadržaj