Nevrijeme pretvorilo dan u noć; pijavica prohujala Maksimirom


Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim jugom zahvatilo je jutros zadarsko područje. Na Jazinama su automobili i autobusi doslovce plivali, a vjerovali ili ne na Forumu kod crkve sv. Donata igrao se vaterpolo.

Novi val ciklone pogodio je Zadar i nešto poslije 16 sati. Jak vjetar i kiša odjednom su se zajedno sručili na grad iznenadivši mnoge turiste i domaće koji su se zatekli na otvorenom.

Slika podsjeća na onu od jutros kada je kiša potopila dobar dio staroga dijela grada, a s vodenim bujicama građani su se borili od Paga, Vira i Privlake do Zadra i otoka.

Prema informacijam Centra 112 i zadarskih vatrogasaca nova oluja nije donijela većih poteškoća, osim što su poplivali podrumi, iz kojih su i jutros crpili vodu.

Ciklona koja je pogodila Dalmaciju – stigla je oko 14 sati i u metropolu. Nebo se potpuno smračilo – spustio se pljusak praćen jakom grmljavinom. Vatrogasci imaju mnogo intervencija – građani zovu iz svih dijelova grada. Zbog pada grane na žicu kontaktne mreže, nastale su i teškoće u tramvajskom prometu. Na aerodromu u Velikoj Gorici u pola sata palo je 53 litara kiše po četvornom metru.

Pravi prizori kataklizme dogodili su se na maksimirskom stadionu gdje je prohujala pijavica, javlja Jutarnji list. Ona je oštetila rasvjetna tijela i tunel kojim igrači izlaze na travnjak. Rušila je golove i nosila klupe za rezervne igrače po terenu.

Olujno nevrijeme pogodilo je i Sisak i opustosilo gradske ulice.

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe kažu da su, zbog jakog nevremena koje je uzrokovalo navalu oborinskih voda, privremeno prekinuli pružati usluge u zračnoj plovidbi, te je oko 15.10 sati zatvoren zračni prostor iznad Republike Hrvatske.

Došlo je do prekida napajanja električnom energijom zbog čega je zračni promet preusmjeren prema susjednim kontrolama zračnog prometa. Većina tehničkih sustava sada je osposobljena.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) kažu da je riječ o cikloni čije je središte na području sjevernog i srednjeg Jadrana, te očekuju da će se nevrijeme s pljuskovima i grmljavinom do kraja dana proširiti na ostale dijelove zemlje.

Izvor: Hrt
Foto: Mladen Vrđuka, Zucko Grgur

Sličan sadržaj