Nevrijeme u Dalmaciji | Rekordna ciklonalna plima zbog olujne sredozemne ciklone

Split, Dalmacija danas

Na vrijeme na cijelom Jadranu sve naglašenije djeluje olujna ciklona koja ima centar nad južnom Italijom. Donosi nam obilnu kišu, ali i najjače jugo u dosadašnjem tijeku godine. Prema podacima DHMZ-a, jugo u Splitu ima orkanske udare do 120 km/h. Nešto ranije jugo je u Dubrovniku imalo jake orkanske udare do čak 142 km/h.

U Splitu je na Pojišanu jugo stušilo stablo na parkirane automobile, a u Veloj Luci palo je stablo na rivi.

Nizak tlak zraka i snažni južni vjetrovi sve više dižu razinu mora pa je svugdje uz obalu izražena plima. Radi se o najvećoj plimi ove godine koja, a more je od jutros poraslo za oko pola metra. Kako se tek predvečer očekuje vrhunac lunarne plime, moguće je da će razina mora biti još viša nego do sada.

U Trogiru se more izlilo na rivu, a pristup starom Čiovskom mostu je krajnje otežan.

More se posljednjih sati naglo diglo za oko pola metra, a stvar dodatno otežavaj orkanski udari juga. Jugo je prešlo rivu i dolazi do prvih objekata. Mnogi automobili su ostali na rivi i djelomično su pod morem. (Vela Luka)

Slično stanje je u Omišu gdje more dolazi na kafića na najvećoj gradskoj plaži, javlja dalmacijadanas.hr .

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene se: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostala vozila je državnom cestom (DC3) kroz Gorski kotar), te brza cesta Solin-Klis (DC1).

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

U prekidu su sve katamaranske linije na riječkom području kao i trajektna linija Lopar-Valbiska.

Sličan sadržaj