NEVRIJEME U GORSKOM KOTARU | Olujni vjetar počinio materijalnu štetu, prilikom saniranja štete poginula jedna osoba

Najave o iznimno vjetrovitom vremenu koje slijedi nakon snijega, nažalost su se obistinile. Zbog razlike u tlaku izmađu duboke ciklone nad sjeverozapadom Europe i anticiklone na istoku, od nedjelje u podne puše vrlo jak vjetar južnih smjerova, koji povremeno ima i olujni prosjek s orkanskim udarima.

Dugo ovako jako nije puhalo na području Gorskog kotara. Prema informacijama koje imamo s terena, jugozapadnjak najviše puše na delničkom području gdje ima srušenih stabala kao i oštećenih krovova. Zabilježen je i smrtni slučaj u Belom Selu, kraj Fužina. Prilikom saniranja štete na krovištu vlastite kuće, mladić je pao s krova te preminuo od posljedica zadobivenih ozljeda.

Prema podatku DHMZ-a od 13h, u Delnicama i dalje puše olujni vjetar brzine 68 km/h. Meteoalarm je danas za područje gorja izdao crveno upozorenje uz napomenu da vjetar može dosezati udare i 120 km/h.

Puše i na Kvarneru, mjere se udari od preko 100 km/h mjestimice. Iz HAK-a upozoravaju da je zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica otvorena samo za osobna vozila, a ostali voze obilazno državnom cestom Delnice-Gornje Jelenje-Rijeka (DC3).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).
Prekinut je promet državnom cestom Delnice-Crni Lug-Gerovski Kraj (DC32) zbog srušenih stabala i jakog vjetra. U prekidu su sve katamaranske linije riječkog okružja, dok od trajektnih plove samo Valbiska-Merag i Stinica-Mišnjak.

S vjetrom je naglo zatoplilo pa se snijeg ubrzano otapa, što stvara lokalne poplave. Tome pridonosi i obilna kiša koja je pala, u Rijeci je službeno u 7 sati u ponedjeljak izmjereno 33 mm, a čak 93 mm u Crnom Lugu, u Delnicama 79 mm, u Pargu 24 mm, a u Rabu 8 mm.
Na automatskim postajama (pljusak.com) podno Učke i mjestimice u zapadnom zaobalju palo je i preko 100 mm kiše od ponoći do 14h, na Platku preko 90 mm, dok sve ostale postaje bilježe od 66 mm na niže.

Temperature su i 10 stupnjeva više nego proteklih dana. U Delnicama je u 13h izmjereno 9°C, a uz toliku južinu snijega na mjernoj postaji više nema. U Crnom Lugu također u 7 sati nije bilo izmjerenog snježnog pokrivača, dok je viši Parg ipak uspio sačuvati još 28 cm.
U Rijeci je u 13h izmjereno 12°C, a naajtopliji su južni otoci uz temperaturu od 14°C.

Vjetar će u gorju malo oslabjeti navečer te u noći na utorak. No, kiša se neće smiriti. Za utorak su vidljive ponovno veće količine, a navečer će prolazno po visini pasti temperatura te je susnježica moguća u nižem gorju, a u višem snijeg.
Prilikom prolaznog pritjecanja hladnijeg zraka vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove, ali također prolazno, jer će se južni smjer vjetra brzo vratiti.
U srijedu će oborine biti na granici kiše i snijega u nižem gorju, dok će u višem padati snijeg. Na Kvarneru se očekuje samo kiša.
Kiša će opet dominirati od četvrtka, a od subote će u gorju ponovno rasti mogućnost snijega uz osjetan pad temperatura.
Stabilizacija s hladnoćom moguća je od početka sljedećeg tjedna.

Naslovna: Delnice | Sandra Štimac

Sličan sadržaj