Nikad topliji listopad po najvišoj dnevnoj temperaturi u Rijeci, ili ipak ne?

Kad god se događa nešto što baš nije uobičajeno za doba godine, odmah počnu priče kako to ni najstariji ne pamte, jer se nikad nije dogodilo. No, koliko je u tome stvarno istine? Brojke jedine govore istinu.

Tako je i sa aktualnom situacijom, gdje se već spominje riječ “nezapamćeno”. Kao što smo pisali, u Rijeci je u utorak 22. listopada izmjerena najviša dnevna temperatura od 25.7°C.

Odmah u startu recimo da apsolutni rekord za listopad u Rijeci iznosi 28.8°C i datira još iz 1956. godine. Znači, tvrdnja “to se nikad nije dogodilo” već sada pada u vodu, barem kada je riječ o kriteriju najviše dnevne temperature.

Napravili smo i analizu proteklih sedam godina, uključujući 2019. godinu. U njoj je primjetan trend porasta maksimuma u listopadu. Primjerice, 2013. godine, u listopadu je izmjeren maksimum od 21.6°C, 2014., 24.4°C, a u godinama koje su slijedile (zadnjih 5 godina) maksimum je iz godine u godinu rastao.

Sve je jasnije, ako se pogleda grafikon

Kao što se vidi, iznimka je tek 2015. godina, gdje je trend prekinut, a zatim se nastavio sve do ove godine, a hoće li se nastaviti i dalje, teško je predvidjeti, bar kada je riječ o kriteriju najviše dnevne temperature.

Sličan sadržaj