Niz ciklona se nastavlja, stižu i nove oborine

Posljednja ciklona koja je tijekom četvrtka i prvi dio petka djelovala na vrijeme donijela je mjestimice u PGŽ obilnije oborine. Prema službenom podatku od petka u 8 sati, u Crnom Lugu izmjereno je 42 mm kiše, Delnicama i Kukuljanovu 39 mm, 34 mm palo je u Bakru, 27 mm u Krku, u Rijeci 23 mm, Pargu 21 mm, Rabu 16 mm, 15 mm u Malom Lošinju te 14 mm na riječkom aerodromu.

Iz toga je vidljivo, a potvrđuje to i podatak s automatskih postaja na riječkom području, da se glavnina oborina premještala zapadnije, sjevernije i istočnije od Rijeke, odnosno Kozale, gdje se nalazi službena meteorološka postaja DHMZ-a.

Od ostalih izmjerenih podataka, svakako vrijedi istaknuti splitskih 7 mm, koji su dobrodošli zbog dugotrajne suše i požara koji su i proteklu noć gorjeli. Van PGŽ najviše kiše dobili su Poreč (30 mm) te 27 mm Gospić i Hrvatska Kostajnica.

S odmicanjem ciklone prema jugu, prolazno je zapuhala bura, a prolazno je došlo i do smirivanja vremena pa je tako promjenjivo oblačno u PGŽ uz nešto niže temperature, koje su osobito tijekom četvrtka bile dosta niske za doba godine.

Nakon noćnih nevera i radar se očistio pa tako kiša ne pada nigdje, ali neće ddugo ostati tako. Već tijekom subote očekuje se spuštanje doline sa zapada Europe do zapadnog Sredozemlja zbog čega će ponovno biti nestabilnije, uz mogućnost kiše ili pljuskova, a kiša će se često pojavljivati na riječkom području.
Za razliku od prošlih prognoza koje su upućivale na mogućnost obilnije kiše u subotu, to se ipak neće dogoditi, jer će plitka ciklona biti ipak zapadnije, nego se očekivalo prvotno.

Sinoptička karta za subotu; MetOffice

Zato će se ta ista ciklona tijekom subotnje večeri proširiti i na područje Ligurskog mora, što znači i veće uvjete za kišu, a neke karte sugeriraju i tlak od samo 999 hPa u sjevernom Jadranu.
Tijekom nedjelje pevladavat će oblačno vrijeme uz kišu ili pljuskove s grmljavinom koji lokalno mogu biti obilniji. Puhat će jugo i južni vjetar, na otocima i s olujnim udarima, a olujnih udara jugozapadnjaka može biti i u gorju.

Slično i u ponedjeljak, kada će opet oborine biti lokalno i obilnije, a vjetar će ipak oslabjeti. U utorak također kišovito, uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove pa je za srijedu moguća i kratkotrajna pauza od kiše, dok bi se od četvrtka mogao nastaviti ciklonalni niz.

Naslovna: Munje zapadno od Lošinja, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj