Irma oslabjela na 4. kategoriju, prolazi uz Kubu, a Florida sve bliže, moguće i novo jačanje!

Uragan Irma nastavlja svoj put devastacije sjeverom Kariba, a posljednje informacije govore o najmanje jedanaest poginulih.

Sve je započelo u srijedu ujutro po lokalnom vremenu kada je Irma zahvatila Barbudu, snagom uragana 5. kategorije stalne brzine vjetra gotovo 300 km/h. Potom je nastavila kretanje prema otocima St. Martin, Anguilla, St. Barts i u konačnici prešla i preko Britanskog Djevičanskog otočja.

Nakon toga uslijedio je Portoriko i Dominikanska Republika te otoci Turks i Caicos.

Sljedeći su na redu Kuba i istočni Bahami kojima Irma stiže oslabljena na uragan 4. kategorije, stalne brzine vjetra od 240 km/h.

No, i ta snaga je nevjerojatna, jer su zapravo u opasnosti svi udaljeni 300 km od “oka” uragana, dok svi oni unutar 100 km od “oka” mogu doživjeti katastrofu.

Irma će proći centrom sjevernije od Kube, ali rubom zahvatiti zemlju u kojoj se očekuju po život opasne vremenske prilike. Potom će nastaviti prema Floridi u kojoj je u tijeku evakuacija stanovništva. Direktno je ugroženo preko 20 milijuna stanovnika.
Postoji mogućnost da Irma ojača upraavo između Kube i Floride zbog iznimno visoke temperaturena površini mora, od preko 30°C.

U noći na nedjelju urugan bi trebao stići do samog poluotoka donoseći katastrofalne meteorološke uvjete, a prema prognozama, neće doći slabiji od 4. kategorije.
Nakon što pogodi Floridu, nastavit će u unutrašnjost SAD-a, gdje bi također trebao donijeti velike nevolje, unatoč slabljenju.

Animacija kretanja uragana, Izvor: CIMSS


Jose i Katia

U njegovoj sjeni, Atlantik ima aktivna još dva uragana, što se nije dogodilo od 2010. godine da su aktivna istovremeno tri uragana.

Katia je uragan 1. kategorije koji se kreće zaljevom Campeche u smjeru Meksika, od kojeg je udaljena oko 200 km, a stalna brzina vjetra iznosi 150 km/h, što je na granici prijelaza u 2. kategoriju intenziteta.
Meksiku će donijeti obilnu kišu te mogućnost poplava i klizišta, a može ojačati i na 3. kategoriju prilikom “landfalla”.
Kao zanimljivost ćemo istaknuti da upravo zbog nje uragan Irma neće u Meksički zaljev već skrenuti prema Floridi.

A upravo zbog Irme, Jose koji se kreće Atlantikom u smjeru Kariba neće proći cijelim Irminim putem, već prognoze sugeriraju ranije skretanje u smjeru sjevera. Svejedno, najistočniji otoci poput Barbude i Anguille naći će se ponovno na udaru jer se putanje dva uragana poklapaju, što se može vidjeti i iz ovog prikaza:

Trenutno je Jose također tzv. “major” (naziv za uragane 3. ili više kategorije) uragan 4. kategorije, stalne brzine vjetra od 240 km/h, udaljen oko 700 km od sjevernog dijela Malih Antila. Uskoro će ojačati i na najveću 5. kategoriju!
Njegov utjecaj najviše će se osjetiti na već pogođenim otocima Barbudi, Antigui, Anguilli, Montserratu, St. Kittsu i Nevisu.
Do početka idućeg tjedna trebao bi se (zbog Irme) potpuno udaljiti od Kariba, a nakon toga i potpuno zaokrenuti u smjeru sjeveroistoka te se tako uz slabljenje na 1. kategoriju udaljiti od kopna.

Irma i Jose iz satelita

Na pomolu i Lee
Najnoviji prognostički izlazi modela upućuju na mogućnost, za sada malu, na nastanak još jednog uragana u blizini zapadne obale Afrike koji bi trebao dobivati na snazi prelazeći Atlantik, a u konačnici završiti točno pred Floridom za nešto više od dva tjedna. No, za sada mogućnost za nastanak tropskog sustava iznosi tek 20%.

Naslovna: Tri uragana u istom kadru, Izvor: NHC

Sličan sadržaj