Nižu se europski temperaturni rekordi / Nijemci najavili zahladnjenje sa snijegom

eurtx

Zapadne dijelove Europe zahvatio je snažan val vrućina. U Parizu se živa u termometru tijekom srijede popela do čak 39.7°C, što je drugi najtopliji dan u povijesti Pariza, i najtopliji od 1947. godine. To i nije tako daleko od 40.4°C koliko glasi apsolutni rekord.

Srpanjska vrućina traje i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Srijeda je bila najtopliji dan ikada otkako se održava teniski turnir Wimbledon u Londonu. Izmjereno je 35.7°C, čime je za više od stupnja srušen rekord iz 1976. godine. Organizatori su zbog toga ograničili broj gledatelja po meču, a uvedena je i mogućnost 10-minutne pauze za tenisačice. Unatoč vrućini, organizator nije našao za shodno natkriti centralni teren pa je naš Marin Čilić tijekom srijede igrao maratonski meč od preko 3 i pol sata po ekstremnoj vrućini.
Rekord je zabilježen i na londonskom aerodromu Heathrowu, gdje je izmjereno 36.7°C, što je srpanjski rekord ne samo za tu lokaciju već i za Ujedinjeno Kraljevstvo u cjelosti.

Od ostalih “paklenih lokacija” u Europi tijekom srijede valja izdvojiti grad Vichy u Francuskoj u kojem je izmjereno 40.1°C, Granadu u Španjolskoj s 39.6°C, Batman u Turskoj s 38.9°C itd.
Kolikoje vrućina uzela maha najbolje govori podatak da 100 najtoplijih lokacija u Europi tijekom srijede ima temperaturu od 35 do 40°C.

Vrućina se sa zapada Europe širi i prema istoku pa je vrlo vruće tijekom srijede bilo i na lokacijama u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj.
Vrućina je udarila u glavu i njemačke meteorologe koji su zabunom emitirali staru prognozu. Temperature na jugozapadu Njemačke dosezale su u srijedu do 35 stupnjeva Celzija, ali je njemački meteorološki zavod objavio upozorenje da bi u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji moglo pasti pet do deset centimetara snijega.
Prognoza je osim snijega predviđala i olujne vjetrove, snježne zapuhe i savjetovala stanovnike da izbjegavaju vožnju.

Ipak realnost je savim drugačija pa je pred Europom još jedan vruć ili vrlo vruć dan.

VRUĆINA NA 4 KONTINENTA!
Dijelovi 4 kontinenta, Azije, Europe, Sjeverne i Južne Amerike pogođeni su ili su bili pogođeni nesnosnim vrućinama.

U sjeni pakistanske (život izgubilo 1200 ljudi-8. najsmrtonosniji val vrućina ikada) i indijske (život izgubilo 2500 ljudi-5. najsmrtonosniji val vrućina ikada) vrućine, griju se i zapadni dijelovi Azije. U glavnom gradu Turkmenistana Ashkabadu, 30. lipnja srušen je apsolutni maksimum od kako se mjeri. Izmjereno je 46.7°C.
U Kazakstanu je izmjereno 45°C, što je novi lipanjski rekord za tu zemlju.

U Europi, zapad se našao na udaru vrućina zbog snažnog polja visokog tlaka zraka, dok mlazna struja pogoduje dotoku vrućeg zraka iz Afrike. U Madridu je 28. lipnja zabilježena najviša lipanjska temperatura od 39.1°C, a u Toledu se to dogodilo posljednjeg dana lipnja kada je izmjereno 40.8°C.
O novim srpanjkskim rekordima već smo sve rekli nešto ranije u tekstu, a za očekivati je da će pasti još koji rekord, jer se nastavak vrućina očekuje i do kraja tjedna, a vrućina će zahvatiti i veći dio kontinenta.

U Sjevernoj Americi posljednjeg lipanjskog vikenda također su zabilježene vrućine, posebno na zapadu SAD-a i Kanade. Rekordne temperature mjerene su u Washingtonu, Idahu, Montani i Britanskoj Kolumbiji pa je zabilježeno 5 apsolutnih rekorda.

U Južnoj Americi, vrućina krajem lipnja zabilježena je u Kolumbiji, gdje je 20. lipnja izjednačen lipanjski rekord svih vremena postavljen još 1973. godine, kada je izmjereno 40.8°C. No već 27. lipnja, Kolumbija je dobila apsolutni rekord svih vremena od 42°C na lokaciji Urumitia. Tri najveća grada Cartagena, Santa Marta and Riohacha postavili su nove lipanjske rekorde.
Vrućine je bilo i u dijelovima Argentine i Venezuele, gdje su također bilježeni lipanjski rekordi.

Bez sumnje, kako je započela u svojoj prvoj plovici 2015. godina bit će najtoplija godina na Zemlji otkako se vrše mjerenja!

Naslovna: Najviše dnevne temperature u Europi, 30. lipnja, meteociel.fr

Sličan sadržaj