Noć munja: Fronta proizvela preko 10 tisuća bljeskova u 2 sata (FOTO)

Denis Flego@Rijeka
Denis Flego@Rijeka

Petak je bio dan u kojem je na samom kraju do izražaja došla promjena koju smo najavili nekoliko dana ranije.

Još u prvom dijelu dana bilo je i pretežno vedro, a zatim je s odmicanjem poslijepodneva rasla i naoblaka uz povremenu pojavu slabe kiše.

Nešto konkretnije oborine stigle su sa zapadne obale Istre oko 19h, a zatim, samo okrznuvši Rijeku, nastavile put Gorskog kotara donoseći pljuskove s grmljavinom.

Glavni događaj dana zbio se na samom njegovom kraju kada su oborine s jugozapada zahvatile šire područje, a posebno je na Kvarneru bila naelektrizirana atmosfera. Munje su se pojavljivale gotovo svake sekunde, a na otocima je lokalno pala i izraženija kiša.

Sve je trajalo tek nekoliko sati, da bi u drugom dijelu noći na subotu došlo i do povlačenja oborina koje su mjesto ustupile jakoj buri zbog koje su nastale i brojne poteškoće u prometu.

Prema podatku DHMZ-a od 8h, raspored oborina bio je prilično neujednačen. Najviše kiše u PGŽ dobili su vanjski otoci i dio Gorskog kotara, a najmanje riječko područje i istočno priobalje.
U Delnicama je palo 37 mm, Malom Lošinju 21 mm, u Krku 17 mm, Pargu 14 mm, Crnom Lugu 11 mm, Rabu 10 mm dok su sve ostale postaje dobile manje od 10 mm kiše.
U ostalim područjima Hrvatske, izdvojit ćemo Ogulin sa 67 mm, Slatinu i Bilogoru s 41 mm itd.

Uz oborine je i osvježilo, u gorju i zahladnjelo. U jutarnjim satima subote, u gorju je temperatura bila tek malo viša od 10°C, a na Kvarneru oko 20°C.
Sunce je donijelo tek manji porast temperature na Kvarneru, dok se u Gorskom kotaru zadržavaju oblaci. Oborina nema nigdje.

Dojam svježine pojačava vjetar koji stvara poteškoće u prometu pa se vozi uz brojna ograničenja i zabrane. Od 9.20h kroz Gorski kotar od Kikovice do Delnica smiju samo osobna vozila.
Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu i autocesti A7 između čvorova Orehovica i Šmrika promet je zabranjen za I. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga još i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila). Uspostavljena je trajekna linija Prizna-Žigljen, trajekti ponovno plove redovito.
U prekidu su katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Rijeka-Cres-Mali Lošinj.

Bura će stvarati probleme i u prvom dijelu nedjelje kada može biti i olujna s orkanskim udarima, a zatim se u drugom dijelu dana očekuje njeno slabljenje, no ne i prestanak. Tek u ponedjeljak bura će skroz oslabjeti.

Što se vremena tiče, idući dani donose sve sunčanije i postupno toplije vrijeme, tako da bi od ponedjeljka temperature mogle ponovno preko 30°C na Kvarneru, a preko 25°C ili oko te vrijednosti u Gorskom kotaru.

Međutim, takvo vrijeme neće dugo potrajati. Na prognostičkim kartama sve je izvjesnija nova promjena vremena sredinom idućeg tjedna, s kojom će opet temperature pasti, moguće i izraženije.

U svakom slučaju, ljeto bez ekstremnih vrijednosti temperature s povremenim hladnijim prodorima (za ravnotežu) se nastavlja.
Osor, foto: Sandro Puncet
puncet

Rijeka, foto: Dražen Suvić
suvić

Kraljevica, foto: Nikolina Radošević

Dolazak nevremena

Broj munja u 2h

13680690_1220680094629615_3531112604738585094_n

Sličan sadržaj