Uragan Earl – Prvi karipski uragan nakon 2012. i uragana Sandy

Earl@Belize@AFP
Earl@Belize@AFP

Uragan Earl, prvi karipski uragan nakon uragana Sandy, pogodio je Belize, snagom oluje 1. kategorije, u četvrtak po lokalnom vremenu.

Postao je najjači uragan u Belizeu nakon uragana Richard iz 2010. koji je ovu zemlju pogodio kao uragan 2. kategorije.

U glavnom gradu zemlje nastala je znatna materijalna šteta, a lokalno je palo i 500 mm kiše. Veći dio zemlje ostao je bez struje. Uz napredovanje dalje na kopno, uragan je slabio, napredujući prema Meksiku te se trenutno radi o tropskoj depresiji.

Međutim, i ta tropska depresija dovoljno je snažna te donosi obilnu kišu Meksiku, gdje je u planinskim područjima palo i blizu 300 mm kiše, a prethodno su obilnu kišu i devastaciju dobili Belize i Gvatemala.

Očekuje se uskoro njegovo raspadanje, ali tu ne prestaje tropska aktivnost na Atlantiku, jer potencijalni tropski sustav samo što nije nastao u Meksičkom zaljevu, a prema računalnim izračunima prijetit će direktno kopnu SAD-a.

Preko Pacifika, još jedna nacija napeto isčekuje gdje će aktualna tropska oluja. Omais je tropska oluja koja bi već u sljedećem izvještaju mogla imati status tajfuna 1. kategorije. Predvišđđeno kretanje je prema Japanu, a zemlja će i bez direktnog udara biti suočena s obilnom kišom, mogućnošću poplava, vjetrom i svim ostalim nedaćama koje se uobičajeno pojavljuju s djelovanjem tropskih sustava.

Sličan sadržaj