Noćas djelomična pomrčina Mjeseca

Ilustracija, Davorin Jurković

U noći s utorka na srijedu iz naših krajeva će biti vidljiva djelomična pomrčina Mjeseca jer će Zemljina sjena prekriti oko 50 posto Mjeseca, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatskog astronomskog saveza čiji članovi organiziraju promatranje te pojave u više hrvatskih gradova.


Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, pri čemu je on obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu.

Potpuna pomrčina Mjeseca pojava je kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu. Kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu, tu pojavu nazivamo djelomičnom pomrčinom, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, imamo pomrčinu u polusjeni.


Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu, već poprima crveno-smeđu nijansu, ističu iz Astronomskog saveza.

Ova pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), dok crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.


Prema podacima o vidljivosti pomrčine koje je objavio Savez, Mjesec će početi ulaziti u Zemljinu polusjenu u utorak u 20.43 sati, a u 22.01 sati je početak djelomične pomrčine (Mjesec se počinje crveniti). Maksimum pomrčine (kada je Mjesec crven do oko polovine) bit će u 23.30 sati, a završetak djelomične pomrčine bit će u srijedu u 00.59 sati. Mjesec u potpunosti izlazi iz Zemljine polusjene u srijedu u 02.17 sati, javlja HINA.

Sličan sadržaj