Noćas stiže promjena vremena uz pljuskove i grmljavinu / Nestabilno sve do petka

null
Nakon nekoliko dana stabilnog i relativnog toplog vremena, na red nam dolazi novo osvježenje i pad temperature zraka, uz pljuskove i grmljavinu. Novu promjenu vremena uzrokovati će ciklona koja se nalazi sa svojim središtem između Velike Britanije i Grenlanda, koja je već poslala svoju hladnu frontu prema Sredozemlju, a prvi dolazak hladnih ” trupa ” fronti već se ponegdje može osjetiti u kasno poslijepodnevnim ili večernjim satima, kada može biti lokalnih pljuskova i grmljavine u našoj županiji. Glavnina fronte ipak će zastati neko vrijeme u Alpama, a u noćnim satima očekuje se njen dolazak u naše krajeve.

Kako to inače biva, prije fronte u naše krajeve s jugozapada pristiže sve topliji i vlažniji zrak, odnosno vrlo je sparno, pa tako imamo dojam da je toplije nego što nam to pokazuju izmjerene temperature zraka. Tijekom noći kako smo već i naglasili, očekuje se dolazak hladne fronte u naše krajeve koja će biti popraćena grmljavinskim pljuskovima, dok lokalno može biti i obilnijih oborina.

Spuštanjem hladne fronte sve do Sredozemlja potencirat će se stvaranje ciklone iznad sjeverne Italije i sjevernog Jadrana, koja će tijekom utorka, srijede i četvrtaka djelovati na vrijeme u našim krajevima.

Prema trenutnim prognostičkim materijalima očekuju nas tri izraženija oborinska vala, prvi će nas zahvatiti noćas i sutra u prvom dijelu dana, kada se očekuju lokalno i vrlo obilne oborine. Drugi oborinski val očekuje se u srijedu, isto u prvom dijelu dana, dok bi u kasnim poslijepodnevnim satima intenzitet oborina polako trebao slabiti, a do večeri u većini krajeva i prestati.

U srijedu prema večernjim satima vjetar okreće na sjeverne smjerove i buru, uz daljnji pad temperature zraka. Kako se sada čini tijekom noći sa srijede na četvrtak došlo bi do ponovnog intenziviranja oborina, koje bi tijekom četvrtka opet mogle donijeti ponegdje i obilnije oborine u našoj županiji.

Od petka nam slijedi postupna stabilizacija vremena, iako se ne može posve isključiti mogućnost za ponegdje kratkotrajni lokalni pljusak. Temperature zraka u laganom porastu.

Kako se nalazimo u ljetnom “režimu vremena”, promjene su još itekako moguće, osobito što se tiče količine oborina, a isto tako i dužina trajanja istih. Prema tome, šanse za ovakav rasplet su za sad vrlo izgledne, ako bi govorili o njezinoj ostvarivosti u postocima, onda bi ona iznosila velikih 80 %.

Naslovna: DHMZ / ALADIN

Sličan sadržaj