Neoguri postao supertajfun, Japan u opasnosti

650x366 07061831 hd26

Neoguri je postao prvi supertajfun u 2014. godini i predstavlja ozbiljnu prijetnju za živote te imovinu u Japanu.

U ponedjeljak rano ujutro (po lokalnom vremenu), vjetar je puhao i do 240 km/h.

Da bi stvar bila gora, očekuje se njegovo daljnje jačanje, koje će se dogodit tijekom ponedjeljka kada supertajfun dođe u područje vrlo tople površine oceana, gdje neće biti ni previše vjetra u visini, koji bi mogao ometati njegov daljnji razvoj.

Prognoze najavljuju da će Neoguri i dalje biti super tajfun kada prijeđe prolaz između Ryukyu otočja Miyako Jima i Okinawe u ponedjeljak navečer (po lokalnom vremenu).

S najvećom snagom ovog supertajfuna, mogao bi se suočit otok Okinawa u ponedjeljak navečer, kada se očekuje obilna kiša i vjetar jačine 225 km/h, ali s povremenim naletima i do 290 km/h.

Očekuje se da bi Okinawu trebao napustiti u utorak, kada na tom području više neće predstavljati po život opasne meteorološke prilike. U srijedu će se Neoguri premještati sjevernije, zahvaćajući Ryukyu otočje.

Iako će izgubiti status supertajfuna, Neoguri će do obale japanskog otoka Kyushu stići kao snažni tajfun. u interakciji s kopnom brzo će slabiti, kako bude prelazio preko Japana, no to ne znači da će stanovništvo biti pošteđeno opasnog vremena.

Jaki vjetrovi, poplave, kiše i plimni val i dalje će donijeti vrlo opasne uvjete na otoke Kyushu i Shikoku, uključujući gradove Kagoshima i Nagasaki.

Najgori uvjeti se očekuju na zapadnim i južnim dijelovima otoka Kyushu, ali sve obalne zajednice duž južne i istočne obale kopna Japana će doživjeti porast vodostaja i velike valove.

Unatoč slabljenju Neogurija, jaka kiša će donijeti zabrinutost za velike poplave u dijelovima Honshua, osobito u planinskim mjestima.

Poplave su također moguće i na otoku Hokkaido.

Zaključak je da bi lokalno moglo pasti i preko 380 mm kiše, najvjerojatnije na Ryukyu otočju, Kyushuu, Shikokuu, istočnom Honshu i Hokkaidu.

Vjetar će stvoriti velike štete, osobito u Ryukyu otočju i Kyushuu. Lučki gradovi i niska područja će biti preplavljeni plimnim valovima.

Tokio bi trebao izbjeći ono najgore od Neogurija, ali su i tamo moguće obilne kiše krajem tjedna.

Južna Koreja bi također trebala ostati uvelike pošteđena, međutim, Otok Jeju, u Korejskom tjesnacu, od južnokorejskih će lokacija najviše osjetiti ćud Neogurija. Oluja će biti nešto južnije od prolaza, ali dovoljno blizu da na otok donese jak vjetar, obilnu kišu i prilično visoke valove.

650x366 07061654 hd25

Sličan sadržaj