Posebne zgrade dizajnirane za smanjenje onečišćenja

650x366 07041815 palazzo italia 2 (1)

Nove tehnologije dolaze u prvi plan i omogućuju veće mogućnosti za smanjenje zagađenja. Jedna od njih dolazi u obliku građevinskog materijala.

U 2013. bolnica Manuel Gea González u Mexico Cityju, predstavila je fasadu izgrađenu od titan-dioksida i koja je posebno dizajnirana kako bi smanjila smog. Fasada je izrađena od modula nazvanih prosolve370e, a više informacija o tom modulu možete pronaći na sljedećem linku: http://www.prosolve370e.com/intro_description.htm

Istraživanjem je utvrđeno da je titan dioksid učinkovit u uklanjanju onečišćenja.

Nova zgrada dizajnirana u borbi protiv onečišćenja bi trebala biti otkrivena 2015. godine., u Milanu, u Italiji, a imat će 6 katova.

Vanjska fasada će se sastojati od 900 panela izrađenih od aktivnih biodinamičkih ploča cementa, izgrađenog od strane Italcementa, talijanske multinacionalne tvrtke koja je peta po veličini u svijetu u proizvodnji cementa.

Materijali u cementnim pločama će u direktnom izlaganju sunčevoj svjetlosti hvatati određene polutante (zagađivače) prisutne u zraku te ih pretvarati u inertne soli, čime se atmosfera čisti od smoga. Više od 80% cementa za novu zgradu bit će izrađeno od recikliranih materijala.

Osim fasade koja pročišćava zrak, zgrada će imati krov izrađen od solarnog stakla za prikupljanje sunčeve energije tijekom dana.

Foto: Nemesi & Partners

Sličan sadržaj