Slovenci analizirali pustinjski pijesak, pronašli mikrofosile i razne “igličaste” forme!

Prošli tjedan širu regiju zahvatio je zrak onečišćen česticama pustinjskog pijeska. To je uzrokovalo jedno od najjačih onečišćenja zraka u posljednje vrijeme na ovim prostorima, piše IstraMet.

Pijesak je pristigao iz daleke Karakumske pustinje, što se događa vrlo rijetko. Najčešće je pijesak saharskog porijekla, a stiže za vrijeme jakih južina u sklopu sredozemnih ciklona.

Razine čestica PM10 pritom su nerijetko bile i do 9 puta veće od dozvoljenih količina u zraku, što je razina koja se odnosi i na onečišćenje iz primjerice lokalnih izvora – industrije.

Bojan Ambrožič na svojoj web stranici analizirao je čestice pijeska koje su onečistile zrak na našem području. Pijesak je analiziran uz pomoć elektronskog mikroskopa, a o načinu nastanka fotografija možete više pročitati na njegovoj stranici.

Fotografije čestica su zaista fascinantne jer otkrivaju jedan sasvim novi “mikrosvijet”, a većinom su veličine oko 6 mikrometara, što ih svrstava u kategoriju PM10.

Kemijska analiza pokazala je kako se uglavnom sastoje od kvarca, željeznih oksida i  aluminijskih oksida, no u zrnama pijeska mogu se pronaći i razni mikrofosili, donosi IstraMet.

Alge kremenjašice (mikrofosil), foto: bojanambrozic.com
Razne igličaste forme, foto: bojanambrozic.com
Vjerojatno alga kremenjašica, foto: bojanambrozic.com
Kremen, foto: bojanambrozic.com

Sličan sadržaj