Noćne nestabilnosti lokalno donijele obilniju kišu, idući tjedan stabilnije i toplije

Drugi dio ovog tjedna trebao je donijeti dva izraženija oborinska vala, prvog u noći s četvrtka na petak, a drugog u noći s petka na subotu. Međutim, vremenska prognoza i unutar 24h može biti itekako nepredvidljiva. Osjetili smo to u noći s četvrtka na petak kada su modeli značajno podbacili i od najavljenih pustih litara riječkom području palo je tek 0.1 mm. Većina modela za tu je situaciju davala minimalno 30 mm kiše.

Stigla je samo naoblaka koja je svoje mjesto prepustila malo i suncu. Nova oblačna masa tijekom petka se približavala iz srednjeg Sredozemlja i do večeri stigla i do nas, a Rijeku je intenzivan pljusak okupao iza 23.30. Bio je vrlo lokalan jer je u centru grada bilo i vode na kolniku, dok na zapadu grada nije čak ni uspjela smočiti.

Već se po tome vidjelo da se neće dogoditti ista stvar kao večer ranije, odnosno izostanak oborina. Upravo suprotno, formirala se oborinska pruga od Istre do Gorskog kotara koja se sve više širila (naslovna slika, Izvor: ARSO), a iza 2 sata intenzivnijim oborinama zahvaćeno je i riječko područje. Uz pljuskove, bilo je i povremene grmljavine.

Sve je potrajalo nekih sat ili dva, da bi se prema jutru vrijeme smirilo. Prema službenim podacima DHMZ-a od 8h, u PGŽ je najviše kiše palo u Delnicama, i to 39 mm. Slijedi Crni Lug s 30 mm, Bakar s 21 mm, Kukuljanovo i Rijeka 14 mm, Rab 5 mm, a Mali Lošinj 4 mm.

Kao što se vidi iz tih podataka, najviše kiše dobio je Gorski kotar, zatim riječko područje, a najmanje otoci. Ponegdje je kiša čak i izostala. Podaci iz Gorskog kotara najviši su i ako se uzme u obzir cijela Hrvatska. Valja tek izdvojiti Božavu s 20 mm, Zavižan i Split s 13 mm te Imotski s 12 mm kiše.

Subota protječe u znaku promjenjivo oblačnog vremena. Lokalni pljuskovi su prisutni u riječkom zaleđu te Gorskom kotaru, a može ih biti i drugdje, jer je atmoafera nestabilna.

Lokalne nestabilnosti moguće supovremeno i u prvom dijelu nadolazećeg tjedna, dok bi se u drugom dijelu tjedna vrijeme svojm obilježjima moglo približiti kasnom proljeću. To znači puno sunca i moguće temperature i preko 25°C, naročito iza 20. svibnja.

Sličan sadržaj