Nova ciklona donijela novi snijeg i kišu, ali i izraženo zatopljenje po visini

1891084_1079977162033243_3737779091998124015_n

Ulaskom u 2016. godinu ušli smo u razdoblje jake ciklogeneze u Sredozemlju, gdje s Atlantika dolaze fronte i dovode do stvaranja ciklona u Sredozemlju koje onda našem području donose oborine različitog karaktera.

Prva ciklona donijela je makar malo snijega većem dijelu sjevernog Kvarnera dok se na jugu zadržalo kišovito uz veće količine kiše o kojima smo već pisali. Potom je u večernjim satima nedjelje uslijedilo razvedravanje koje je dovelo do velikog zahladnjenja, tako da je u 21h na oko 1300 metara bilo čak -13°C, a debeli minusi mjerili su se i u zaleđu obale, pa čak i na samoj obali i otocima. Nerijetko je temperatura išla i ispod -2°C.

Kako je noć odmicala oborine i oblaci od nove ciklone bili su sve bliži, a s njima je naglo zatopljavalo po visini tako da se zaliha minusa po visini brzo topila, što je bilo presudno za ono što je uslijedilo ujutro.

Svi oni predjeli koji su jutro dočekali u minusu, s početkom oborina dobili su snijeg, drugdje je na Kvarneru padala kiša, a zatopljenje po visini brzo se osjetilo i u prizemnom sloju tako da je do podneva u ponedjeljak, snijeg na većini područja zamijenila kiša, a snježna granica je rasla.
Snijeg je u centru Rijeke također padao, ali samo pola sata jer ga je brzo zamijenila kiša na niskoj temperaturi, ali koja nije bila u minusu.
Za razliku od nedjelje, kada je više snijega dobio sjever Krka i Cresa, od ove “ture” snijega profitiralo je samo riječko područje i to viši predjeli.

Ipak, po riječkom prigradu izmjereno je i nekoliko centimetara snijega, a prema dojavama koje primamo od naših posjetitelja, primjerice u Velim Munama ga ima i 15 cm, a snijeg unatoč zatopljenju i dalje pada. Osim toga nekoliko centimetara izmjereno je na području Kastva, Matulja, Klane, Viškova, Grobnika.

Prema podacima DHMZ-a, u ponedjeljak u 07h izmjerene su sljedeće visine snijega: Delnice i Crni Lug 22 cm, Parg 15 cm, Kukuljanovo 2 cm. Ponovno je mjerena i kiša, ali nisu mjerene količine veće od 5 mm

Od ostalih hrvatskih lokacija sa snijegom izdvajamo Zavižan s 30 cm, Gospić 28 cm te Otočac s 15 cm. Nešto snijega izmjereno je i po unutrašnjosti Hrvatske, a očekivano i najviše u Karlovcu, 26 cm, a i Zagreb se dobro drži s 15 cm.

Ponedjeljak na Kvarneru i u Gorskom kotaru obilježava utjecaj ciklone koja gorju i najvišem riječkom prigradu donosi snijeg. Sada je već jako zatoplilo pa kiša pada na velikom dijelu Kvarnera, a 16h na 1300 metara temperatura je od sinoćnjih -13 porasla na samo -1°C, što je nedovoljno da bi snijeg padao bliže obali.

Oborine bi do večernjih sati trebale napustiti cijelo područje, a potom se ponovno vidi prolazno razvedravanje, koje će omogućiti novi pad prizemnih temperatura zraka, ali za razliku od prošle situacije do bitnijeg zahladnjenja po visini neće doći.

Zapravo temperatura po visini nad Rijekom neće rasti iznad 0°C, ali opet to nije dovoljno da bi se izvukla neka snježna situacija, bar ne uz obalu i na sjevernim otocima, dok se najviši predjeli riječkog zaleđa mogu nalaziti na samoj granici pa osim snijega može padati čak i kiša koja se ledi u dodiru s tlom, a u utorak navečer prolazno i snijeg.
Vrlo slično vrijedi i za Gorski kotar. U utorak će biti susnježice i snijega, ali će biti moguća i kiša koja se ledi u dodiru s tlom.

Sve ovo za niže predjele ne vrijedi, oni će imati kišu, nerijetko i obilniju, očito priroda namjerava vratiti za rekordno suh prosinac rekordno kišovitim siječnjem.

Kiša će ostati glavna meteorološka tema i do kraja tjedna, a snijeg će početi izbjegavati i Gorski kotar.

U nastavku fotogalerija snijega

Naslovna: Predošćica na otoku Cresu, foto: Sandro Puncet

Denis Flego

Kukuljanovo, Nikola Jovetić

Viškovo, Bojan Kurelić

Rešetari, Jelena Nilović

Sličan sadržaj