Nova godina počinje u stabilnom tonu

U proteklih tjedan dana napokon smo zaronili u primjerene temperature za ovaj dio godine, što će prosječnu temperaturu za ovaj prosinac svakako popraviti (spustiti), a oborina i tako ne manjka.

Sinoptička slika

Takvom je vremenu doprinio položaj anticiklone iznad nas, što ujedno drži oborine dalje od naših krajeva. Slično se vrijeme očekuje i kroz ovaj tjedan. Naše bi područje trebalo ostati pod utjecajem stabilne anticiklone dok ciklonalni sustavi nesmetano putuju s Atlantika preko sjeverne Europe prema Rusiji, zaobilazeći u širokom luku centar Europe zbog prostrane anticiklone.

DHMZ


O promjeni temperature zraka ovisit će mali pomaci te anticiklone, jer zbog svoje vrtnje po svojoj prednjoj strani (desnoj) spušta hladan zrak sa sjevera kontinenta, dok po stražnjoj strani (lijevoj) podiže topao zrak sa središnjeg Atlantika prema zapadnoj Europi i Islandu.
Kako će se Hrvatska većinu vremena nalaziti oko centra anticiklone, po visini (1500 m.n.v.) će se povremeno mijenjati topla i hladna zračna masa (ovisi o položaju anticiklone u tom trenutku u odnosu na nas). Zbog stabilnog vremena koje donosi takav sustav, te manjka vjetra zbog blizine centra anticiklone, izgledna je pojava temperaturne inverzije, odnosno stanje u kojem po visini ( 1500 m.n.v. ) dođe do premještanja tople zračne mase što zbog opisane situacije ne utječe toliko na promjenu temperature u nižim slojevima odnosno na površini zemlje, pa tako preko noći i dalje valja očekivati niske temperature, dok bi preko dana temperatura mogla biti koji stupanj viša.

Prognoza i izgledi vremena

U utorak ispraćamo staru godinu uz pretežno vedro vrijeme, tijekom dana uz kratkotrajnu umjerenu naoblaku. Na čitavom području PGŽ-a puhat će slab vjetar sjeverozapadnih smjerova, a navečer na Kvarneru ponovno okretanje na slabu do umjerenu, lokalno i jaku buru. Jutarnje temperature na Kvarneru od -1 do 4°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 6-11°C, a u Gorskom kotaru 4-9°C. U Novogodišnjoj noći na Kvarneru se očekuje temperatura od 0-5°C, mjestimice 6 ili 7°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

IstraMet

Novu godinu (srijedu) će obilježiti potpuno vedro i stabilno vrijeme. Na Kvarneru će puhati slaba do umjerena bura, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -1 do 4°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 6-11°C, a u Gorskom kotaru 0-5°C.

IstraMet

U četvrtak, a najvjerojatnije i u petak, slijedi nastavak pretežno vedrog i stabilnog vremena. Vjetar će puhati slabo ili nimalo uglavnom sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura oba dana slična, na Kvarneru od 0-5°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 8-13°C, a u Gorskom kotaru 5-10°C.

Dakle, u nadolazeću godinu ulazimo sa stabilnim i sunčanim vremenom, temperaturno oko ili malo iznad prosjeka. Moguća promjena vremena po trenutnom izlazu modela, moguća tek u sljedećem tjednu.

Rimeteo ekipa svim svojim članovima, suradnicima, prijateljima, partnerima želi sretnu i uspješnu 2020. godinu!

Sličan sadržaj