ANALIZA | Konačno malo zime na ovim prostorima

Ljubitelji zime teško dolaze na svoje ove zime, a i naredni period nije previše obećavajući, puno je faktora koji se tome protive, ali i onih koji mogu poremetiti takve scenarije. 

slika

slika

Uzdizanjem anticiklonalnog polja preko zapadne i sjeverozapadne Europe prema Skandinaviji, na rubu tog polja na prednjoj strani (istočno) spušta se hladni zrak preko Balkana sve do sjevera Afrike, stvara se visinska ciklona koja odmiče prema Maloj Aziji. Pored pada temperature, nešto više zime osjetile su BiH i Srbija, odnosno privjetrinske strane brdsko-planinskih predjela pri sjevernom i sjeveroistočnom strujanju, gdje je došlo do povećanja snježnog pokrivača. Šansa da snijeg ostane u ovim istočnim predjelima duže, je moguća zbog mogućeg utjecaja inverzije u idućem razdoblju. 
Istovremeno se sa zadnje strane izdignutog grebena podiže topao zrak, preko Velike Britanije do Skandinavije, koji je znatno iznad prosjeka za ovo doba godine:

slika

Na osnovu priloženih karata u prošloj analizi zaključeno je, ukratko, za ovaj period sljedeće:

Očekuje se da bi se MJO pomaknuo preko pacifičkih faza, što bi pomoglo u dizanju grebena, možda čak i blokova, ovisno o fazi, njenoj amplitudi i zadržavanju. 
Sada se PV želi smjestiti iznad pola, što možemo tražiti šansu u stvaranju prostora za Wave 2, koji se na sljedećoj slici nudi i na nižoj atmosferi. 
Vidjet ćemo, hoće li to biti greben preko Atlantika, pa kasnije skandinavska AC (anticiklona), što će dosta ovisiti vjerojatno i od JS (mlazne struje) na Pacifiku i MJO. 
Ako se to uspije prije rotacije PV-a i njegovog jačanja sa atlantske strane stvorili bi se izgledi da treća dekada donese zanimljive zimske scenarije nad Europom. 
PV se rotira suprotno od kazaljke na satu, na slici ispod i pozicija koja može biti ključna za izdizanje visokog tlaka prema polu:

slika

Prognoza je bila na tragu ovog scenarija, ali MJO faze nisu ispunile očekivanja, jer i dalje ima utjecaj u jesen rekordnog +IOD (pisano u prethodnom tekstu o njemu). Oni koji žele zimske uvjete širom Balkana nisu imali sreće, jer nije došlo do blokiranja na višim geografskim širinama. Ono što je Wave 2 sigurno uspio je da zaustavi daljnje jačanje polarnog vortexa (PV) prema nižoj stratosferi i troposferi, čime bi se pojačali zapadni vjetrovi i hladnoća zatvorila u krugu Sjevernog pola. Stoga se možemo za dalje nadati hladnim prodorima, ali uz određene uvjete. O njima će pisati ovaj tekst i pokušati ih pravilno identificirati. 

MJO

Sporo je došlo do širenje konvekcije nad ekvatorijalnim Pacifikom, čime je osiromašen učinak Wave 2 u stratosferi, ali i djelovanja u troposferi. Međutim, trenutne faze 6 i 7 mogu pomoći u borbi visokog tlaka na sjeverozapadu Europe i troposferskog vrtloga smješteni su iznad Kanade i Grenlanda. 

slika

Prognoza za daljnju putanju MJO je nepouzdana, iako blijedi uticaj +IOD, njegov pečat se i dalje vidi, ali prema kraju siječnja bi trebao izblijediti njegov utjecaj, prema prognozama. Ako pogledamo stanje nad Pacifikom, vidimo konvekcije koje je teško odrediti kojoj bi MJO fazi pripadali, ali bi mogao pomoći u slabljenju zapadnih vjetrova preko Atlantika, za to neće biti zaslužan samo MJO, već stanje sa komponentama vjetrova na tropima (ova tema ostavljena je za neku drugu priliku). 

slika

Mjo faze:

slika

SST 

slika

Pozitivno je što se Pacifički topli bazen ublažava, uz hladnije vode na zapadnoj obali SAD-a. Ovo bi moglo smanjiti podršku smještanja AC više prema SZ Americi i Kanadi, što opet ovisi od dešavanja sa konvekcijama nad ekvatorom i reakcijom na valove koji se iz troposfere odbijaju (reflektiraju) o stratosferski PV, padaju nazad iznad Kanade, što pojačava greben iznad Aljaske. Nekoliko puta smo to imali ove sezone. Nastavak teksta će pokazati zašto je pozicija ovog grebena važna za Europu, a na to se odnosila i prva analiza ove sezone. Trend temperatura na Atlantiku u zadnjih 7 dana je bolji za podršku visokog pritiska prema Islandu i Grenlandu, ali to će ovisiti nakon smještanja PV iznad Grenlanda i Kanade što će utjecati na profil temperature. Za sada je malo blijedi hladni bazen o kojem je bilo riječi u prethodnom tekstu. 

Stanje PV

PV je trenutno u srednjim i gornjim slojevima stratosfere jak, što možemo vidjeti preko NAM-a I brzine vjetrova. 

slika
slika

Hladne boje (plave nijanse) odraz su jačeg vrtloga, a tople slabijeg. Jak vrtlog je ostao iznad 10 odnosno 30 hPa, a ispod I dalje se bori sa onim što se prenosi iz troposfere i pozicijom visokog i niskog tlaka koji remete troposferski vrtlog, ali i slabe stratosferski na donjim katovima stratosfere. Pred sam kraj perioda na slici se vidi kako tople boje “padaju” na 1000hPa (AO negativan), što je znak prijenosa poremećaja koji se dogodio u gornjim razinama vrtloga. 

slika

Stoga preko Sjevernog pola prevladava visok tlak, što pomaže u “izbijanju” hladnog zraka prema srednjim geografskim širinama (ono što ovih dana i mi osjećamo).

Često je tada i NAO negativan, uz sljedeće stanje pozicije atmosferksog tlaka iznad Sjeverne hemisfere:

slika

Ovo je ujedno i rezultat nedavnog djelovanja atlantskog vala. Sljedeća slika pokazuje kretanje vrtloga kroz slojeve (suprotno od kazaljke na satu). Kada se bolje pogleda, vidi se gdje je “usidren” u troposferu, o tome će govoriti drugi dio teksta (uskoro), uz pokušaj interpetacije onoga što nam slijedi u narednom periodu.

slika

Sličan sadržaj