Suho i stabilno i ovaj tjedan

Ulaskom u novu godinu dočekalo nas je suho, stabilno i temperaturno oko prosjeka vrijeme, a slično bi se moglo nastaviti i ovaj tjedan.

Sinoptička situacija

Uzrok takvom vremenu leži u polju povišenog tlaka zraka (anticikloni) čiji sustavi se neprestano pomiču s Atlantika prema središnjoj Europi zahvaćajući i naše područje. Takva povezanost anticiklona ujedno stvara blok dubokim ciklonama s Atlantika koje u takvoj situaciji zaobilaze Europu po sjeveru kontinenta, a nama osiguravaju stabilno i u većini slučajeva suho vrijeme.

Aktualna sinoptička situacija

Ako bi se greben podigao više prema sjeveru te ako bi se naše područje našlo na istočnom rubu anticiklone, tada potencijalno do nas može doći osjetno hladniji zrak sa sjevera (hladnije od prosjeka ) te donijeti dašak zime. Obrnuto od te situacije, ako se greben anticiklone ne pomakne prema sjeveru već ostane nad središnjom Europom, tada do nas uglavnom dolazi topao zrak s Atlantika uz ponešto oblaka uglavnom bez kiše.

Ono što bi se moglo dogoditi u ovom tjednu su oba slučaja, odnosno pokušaj uzdizanja grebena anticiklone prema sjeveru te zatim spuštanje hladnog zraka istočno od nas zbog pomicanja centra anticiklone bliže nama što u konačnici rezultira kratkotrajnim zahladnjenjem uz vrlo malo ili nimalo oborina zbog nailaska hladne fronte s kopna uz malu količinu vlage sa sobom.

Takva će se situacija održavati sve dok se nad sjevernim Atlantikom stvaraju duboke ciklone koje stvaraju odbojnost te jačaju anticiklonu južnije od njih što u ovoj situaciji jača cijeli anticiklonalni blok koji se kao takav može održati i nekoliko tjedana.

Prognoza i izgledi vremena

Ponedjeljak donosi pretežno do potpuno vedro vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak, a popodne vjetar u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -3 do 2°C, u zaleđu Rijeke lokalno koji stupanj niže, a u Gorskom kotaru od -8 do -3°C. Tijekom dana na Kvarneru 4-9°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C.

U utorak u prvom djelu dana pretežno vedro, a zatim uz umjerenu naoblaku. Tijekom dana na cijelom području uglavnom bez vjetra, a navečer na Kvarneru ponovno jačanje bure. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, u zaleđu Rijeke lokalno koji stupanj niže, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana malo toplije, na Kvarneru 7-12°C, a u Gorskom kotaru od 4-9°C.

IstraMet

Srijeda donosi pretežno vedro vrijeme, u Gorskom kotaru u prvom dijelu dana uz umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak, popodne slijedi smirivanje vjetra. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -1 do 4°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 7-12°C, a u Gorskom kotaru 0-5°C.

Do kraja tjedna nastavit će se slično vrijeme uz postepeno stupanj dva više temperature.
Po trenutnim izlazima modela u narednih 10 dana kiše nema na vidiku.

Sličan sadržaj