Nova kiša, stare prometne nedaće: Na cesti kroz Marčelje opet jezero


Nova malo jača kiša donijela je i nove galone kišnice što se skupljaju u, od mještana ironično prozvanom »akumulacijskom jezeru« Ilovca, kod tamošnje autobusne stanice na glavnoj cesti kroz Marčelje.

Odvijanje prometa kroz Marčelje za svake jače kiše i dalje je poprilično otežano i opasno. Kišnica je i u ponedjeljak dosezala visinu kotača na automobilima, a svi oni s nešto nižim vozilima teškom su se mukom u rally uvjetima probijali kroz jezero na Ilovci. Oni koji se s Marčelja spuštaju prema Viškovu morali su prelaziti u suprotni trak ceste kako bi se lakše probili kroz vodu, a bilo je i onih koji su nakon prolaska kroz jezero bili prisiljeni stati sa strane, podizati haubu, i provjeravati hoće li sigurno moći nastaviti put. Puka je sreća da vozači već dobro znaju za ovaj, nadležnim službama, očito teško rješiv problem, pa uredno propuštaju vozila sa suprotne strane kako bi se promet ipak odvijao, teškim okolnostima unatoč. Ne čudi ni što je bilo vozača koji su pri samom pogledu na jezero odlučili okrenuti svoje automobile i vratiti se, a valja spomenuti da su putnici i dalje u neomogućim uvjetima prisiljeni čekati Autotrolejeve autobuse na obližnjoj stanici.

Problemi s pravim jezerom kišnice što se pri svakoj jačoj kiši stvara na glavnoj županijskoj cesti kroz Marčelje, u mnogome su dosad morali biti rješeni. Županijska uprava za ceste još je 2013. godine odgovorila na višegodišnje upite stanovnika Marčelja i Mjesnog odbora, koji su slali bezbrojne dopise. U ŽUC-u su odlučili upojni bunar izgraditi u trotoaru kod autobusne stanice, s očekivanjem da će teren imati dovoljnu upojnost da se u najvećoj mjeri pokupi voda, koja se tamo dosad redovito nakupljala. Riječ je ipak o privremenom rješenju i čeka se projekt kojim će se konačno riješiti sustav oborinske odvodnje na ovoj županijskoj cesti.

U Općini Viškovo upozoravaju da je Ilovca specifična lokacija, jer na tom se području akumuliraju oborinske vode koje se spuštaju s Pogleda, ali i iz naselja Marčelji. Budući da u naselju Marčelji dio mještana nije ispoštovao uvjete iz svoje građevinske dozvole, što se tiče rješavanja oborinske odvodnje, u Općini su prisiljeni tražiti način kako riješiti oborinske vode u naselju Marčelji i na Pogledu. No, dok se to ne riješi Općina ujedno pokušava dogovoriti postavljanje upojnih bunara na privatne parcele.

Izvor: Novi list
Naslovna foto: M. Aničić

Sličan sadržaj