Nova opasnost za Gorane – led koji se topi


Gorski kotar koji je već pet dana okovan ledom i dijelom bez električne energije, i danas je obišao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ocijenivši kako je stanje pod nadzorom te poručivši Goranima da iz kuća ne izlaze ako ne moraju, jer s krovova, stabala i električnih vodova pada led.

»Situacija na terenu je pod kontrolom, vraća se struja, uspostavlja se opskrba hranom i čisti se teren«, rekao je župan koji je po treći put u posljednjih nekoliko dana otišao u Gorski kotar, a danas posjećuje Lokve, Mrkopalj, Ravnu Goru i Vrbovsko.

Ocijenio je da se »živi teško, ali podnošljivo.« »Apeliram na ljude da ostaju u kućama jer sada, kada se led otapa, nastupa opasnost od komada leda koji padaju s krovova i drveća«, kazao je, dodavši da će to, s druge strane, i rasteretiti od leda objekte i vodove.

Komentirajući apel zamjenika župana Marka Borasa Mandića da se za Gorski kotar proglasi prirodna katastrofa, Komadina je rekao da će to pitanje razmotriti Županijski stožer za zaštitu i spašavanje te treba pričekati kolike će biti ukupne štete. Tada će se vidjeti zadovoljavaju li se uvjeti za proglašenje prirodne katastrofe, dodao je.

Župan Komadina je ocijenio da za trajno poboljšavanje situacije u Gorskom kotaru treba riješiti dva problema, od kojih je prvi omogućiti život od šuma, pa je predložio udvostručenje šumskog doprinosa.

Smatra i da sadašnje stanje u Gorskom kotaru ukazuje na važnost posebnog zakona o brdsko-planinskom području, odnosno kako stanovnicima Gorskog kotara treba omogućiti da žive od poljoprivrede, stočarstva, šumarstva i onoga što imaju, tako da što više prihoda ostane u tom kraju.

U Gorskom kotaru se nastavlja otklanjanje kvarova na instalacijama, čiste se ceste, uklanjaju polomljene grane i stabla, a u dostavi namirnica sudjeluju sve dežurne službe.

Prethodnih dana ledena kiša uzrokovala je poledicu, rušenje smrznutih grana i stabala na ceste, prekid prometa, opskrbe električnom energijom i telekomunikacija, a dolaskom toplijeg vremena u Gorskom kotaru se zbog topljenja leda očekuju nove teškoće i opasnosti.

Područje Gorskog kotara danas obilaze i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predstavnici HEP-a i HŽ Infrastrukture.

Normaliziranje opskrbe strujom u Gorskom kotaru ovisi o vremenskim uvjetima, a službe HEP-a su tamo i rade maksimalno što se može u uvjetima velikog snijega i leda, izjavio je danas u Zagrebu član Uprave HEP-a Ivan Matasić, najavljujući da će uz devet već pristiglih agregata postaviti još tri.

U Gorskom kotaru najteža situacija je u Čabru koji je potpuno bez struje, a ukupno je izvan pogona na tom području 200 trafostanica te više od 80 posto srednje naponske mreže, rekao je Matasić. Teško je prognozirati koliko će još vremena trebati da se normalizira opskrba strujom u Gorskom kotaru jer to ovisi prije svega o vremenskim (ne)prilikama, ali službe HEP-a sa svih distributivnih područja su tamo i rade maksimalno što se može u uvjetima velikog snijega i leda, rekao je.

Iako još nemaju izračuna o mogućim štetama, one će sigurno biti ‘milijunske’, kazao je Matasić danas novinarima u sjedištu HEP-a, nakon predstavljanja njihovog proizvoda zelene energije iz obnovljivih izvora ZelEn.

Ta se energija dobiva i iz hidroelektrana, od kojih su dvije na području Gorskog kotara i one, rekao je, unatoč otežanim uvjetima i odsječenosti od svijeta zbog snijega i leda rade i proizvode električnu energiju.

Tekst: HINA
Foto: Dario Dee

Sličan sadržaj