Pregled srijede u PGŽ: Palo do 20-ak mm kiše, zatoplilo i u Gorskom kotaru

Današnjih 20 mm kiše koje je palo u Baškoj, na otoku Krku, samo je uvod u veće količine kiše koje nas očekuju u dane vikenda zbog izražene frontalne i ciklonalne aktivnosti Atlantika, a zahvaljujući tome i Sredozemlja.

Osim otoka Krka, na riječkom području palo je između 11 i 17 mm, a slična količina kiše (10 mm) pala je i na otoku Susku.

Ono što je vjerojatno najbitnije u cijelom ovom testu je činjenica da je Gorski kotar napokon dobio pozitivnu vrijednost temperature, ali to je stvorilo vrlo veliku opasnost od padajućeg leda.

Na Kvarneru je temperatura od 9 do 12°C, što je i dalje iznad prosjeka za doba godine.

Nekih iznenađenja nema na vidiku. Za vikend dosta kiše uz iznadprosječne temperature zraka, a u drugoj polovici sljedećeg tjedna danas se vidi i prolazna stabilizacija vremena. Više o tome čitajte u posebnom osvrtu na idući tjedan koji spremamo.

HAK (15:18):
Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, zbog povremenih padova napona električne energije u cijelom Gorskom kotaru pojedini tuneli ostaju bez električne energije pa ne radi rasvjeta u tunelima. Isto tako vozače nije moguće pravovremeno upozoriti na stanje u prometu. Zbog skidanja leda sa portala tunela i znakova usporeno se vozi dionicom između čvorova Vrata i Delnice.

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru.
Magla smanjuje vidljivost na A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Vrbovsko.

Zbog poledice i srušenih stabala, zatvorene su sve državne, županijske i lokalne ceste na području Vrbovskoga, Delnica, Čabra i Gornjeg Jelenja, među njima također:
– D3 stara cesta kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Delnice-Rijeka,
– D32 Prezid-Delnice,
– D501 Gornje Jelenje- Oštrovica,
– ŽC5031 Čabar-Plešce,
– ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
– ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine,
– ŽC5068 Vrata (spoj sa autocestom)-BeloSelo-Bukovac,
– ŽC5185 Mali Lug-Zamost i
– LC58036 Vrbovsko-Kučaj-Okruglica.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na sljedećim cestama u Primorsko-goranskoj županiji:
– D501 Meja-Križišće-Šmrika te na
– ŽC 5094 Novi Vinodolski-Bater-Brezje-Stalak,
kao i na svim županijskim i lokalnim cestama na području Gorskog kotara.

Naslovna: Irena Trkulja

Sličan sadržaj