Led okovao Sloveniju, zatvorene škole i vrtići / Postojna kao u filmu “Dan poslije sutra” (FOTO)

Neprilike sa snijegom i ledom koje u Sloveniji, po ocjenama vlade, imaju razmjere prirodne katastrofe, i dalje najviše utječu na opskrbu strujom pa je unatoč naporima dežurnih službi bez struje još uvijek oko 50.000 potrošača.

U okolici Maribora izvan pogona je desetina transformatora, zbog čega se pojavljuju i teškoće u vodoopskrbi.

Zatvoreno je pedesetak škola i vrtića, osobito na krajnjem sjeveroistoku zemlje i oko Postojne. Zbog neprohodnosti lokalne ceste vojska je u ponedjeljak i utorak oklopnim transporterima dostavila pomoć gradiću Jezersko na granici s Austrijom.

Uslijed poledice i srušenog drveća zatvoren je veći broj magistralnih i regionalnih cesta, te većina gorskih prijelaza s Austrijom, a smirivanje stanja očekuje se danas, s višim temperaturama. Upozorava se međutim na opasnost koje će vozilima i ljudima predstavljati odvajanje ‘ledenih svijeća’ s mostova i nadvožnjaka te na opasnost po život koja je prisutna u šumama, gdje i dalje dolazi do pucanja i lomljenja velikog broja stabala i teških grana.

Štete koje su nastale, osobito na elekričnoj mreži i cestovnoj infrastrukturi te u šumama zbog rušenja drveća, vlada će konačno procijeniti ovog tjedna, no premijerka Alenka Bratušek u ponedjeljak je već najavila da će one po procjenama prelaziti 0,6 posto BDP-a, odnosno 170 milijuna eura, što je uvjet da zemlja u slučaju prirodnih katastrofa dobije pomoć iz odgovarajućih europskih fondova.

U nastavu nesvakidašnje fotografije Postojne pod ledom. Foto: Danilo Rozman

Sličan sadržaj