NOVA PROMJENA ZA VIKEND | Mogućnost obilne kiše, olujnog juga, visokih valova i plime

Prvi dani zime donijeli su nam pravo zimsko vrijeme uz niske temperature i snijeg koji se lokalno spuštao do mora, no zimska idila kakvu bi svaki zimoljubac poželio ipak neće dugo potrajati jer se već za vikend vraćamo u kišovitu jesen.

Sinoptička situacija

Trenutna sinoptička situacija u Europi je povoljna za dobru zimu, no naše će se područje naći na „krivom” mjestu. Nad Atlantikom i dalje imamo glavni utjecaj anticiklonalnog bloka koji se proteže skroz do sjevera Grenlanda i time drži zatvoren prolaz ciklonama sa sjevera Kanade.
Na drugoj strani Europe kod Rusije i dalje imamo prostranu sibirsku anticiklonu koja će ostati na tom području do daljnjeg i time uzrokovati da ciklona koja se trenutno nalazi kod Engleske ostane u „sendviču” između dvije anticiklone.
Ta ciklona je ista ona koju smo spomenuli u prošlim objavama, a koja se razvila prije tjedan i pol kod Kanade te se zatim produbila (ojačala) kod Islanda, a sada će imati glavni utjecaj na vrijeme kod nas.

Anticiklonalni blok na Atlantiku (lijevo A), anticiklona nad Rusijom (desno A) i ciklona kod Engleske (C), koja će spustiti svoju frontu do Alpa uz stvaranje sekundarne ciklone nad Genovskim zaljevom.

Ova ciklona zajedno s anticiklonalnim blokom povlači hladan zrak gotovo sa Sjevernog pola, no prelaskom tog zraka preko toplog oceana ipak će se malo ugrijati. Kao takav (i dalje dosta hladan zrak) doći će do zapadne Europe po zapadnoj strani ciklone, a kako govorimo o dosta dubokoj cikloni, bit će poguran skroz do Afrike.

Prelaskom fronte preko Francuske za par sati doći će do obronka Alpa te onda kreće razvoj sekundarne ciklone kod Genovskog zaljeva, međutim kako se centar ciklone nalazi kod Engleske, a zbog dvije anticiklone sa obje strane, neće se previše pomicati s tog područja pa fronta koja se spušta zapet će na Alpama te će najprije tražiti put preko sjevera Italije.

U subotu ujutro na području Ligurskog mora formirat će se sekundarna ciklona (donja oznaka “C”), windy.com

Kako sekundarni centar kod Genove bude jačao sve većim pritokom hladnog zraka i razlike u temperaturi, tako će topli sektor te ciklone također jačati, a naše će se područje upravo naći pod tim sektorom, odnosno jakim južnim strujanjem.

Situacija će tako jačati iz sata u sat, a vrhunac juga i obilne kiše koja će pasti s njim imali bi u nedjelju kada će nam doći hladna fronta koja se probila s južne strane Alpa. Valja očekivati izraženu plimu (tlak zraka u centru ciklone bi se u vrhuncu spustio i do 990 hPa), a uz mjesec koji također utječe na razinu mora te valove od par metara koje će napraviti olujno jugo, obalna područja mogla bi imati popriličnih problema s plavljenjem!

IstraMet


Osim toga u zaleđu Rijeke mogla bi pasti vrlo obilna količina kiše uslijed orografskog stvaranja oborina potaknutog jugom.

Nakon prolaska fronte vrijeme će se tek nakratko smiriti u ponedjeljak jer ćemo i dalje ostati pod utjecajem te ciklone koja bi zatim mogla potaknut razvoj nove i tako u krug dok se god prvobitna ciklona nalazi kod Engleske, no o tome ćemo još detaljno pisati.

Prognoza vremena

Danas na čitavom području uz umjerenu naoblaku, popodne uz popunjavanje naoblake u zaleđu Rijeke (osobito zapadnom) padat će slaba do umjerena kiša. Slab do umjeren jugozapadnjak zapuhat će u Gorskom kotaru već od jutra, a popodne će ojačati dok će na Kvarneru okrenuti na jako do olujno jugo. Dnevna temperatura 3 – 8°C, na jugu Kvarnera do 12°C, a u Gorskom kotaru od 2 do 3°C.

Subota donosi predfrontalne nestabilnosti, na čitavom području uz umjerenu do potpunu naoblaku dok će osobito u dubljem zapadnom zaleđu Rijeke (Učka, Ćićarija) padati kiša potaknuta orografijom gdje bi do kraja dana mogla pasti vrlo obilna kiša lokalno i preko 100 mm! Ostatak područja uglavnom suh do kraja dana, ali će zato puhati jako i olujno jugo lokalno s orkanskim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, na jugu do 15°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Najviše oborina u subotu očekuje se na potezu od Učke do Ćićarije, IstraMet

U nedjelju se očekuje prolazak fronte prijepodne, kiša će padati na čitavom području, a nakon prolaska fronte još će biti mjestimice slabe do umjerene kiše. Navečer slijedi razvedravanje s jugozapada, a ukupno bi moglo pasti u tom danu 20 – 30 mm, lokalno (južni Kvarner) do 50 mm. Puhat će jako i olujno jugo, a nakon prolaska fronte očekuje se postepeno smirivanje uz okretanje na zapadnjak pa bi krajem dana na Kvarneru već bilo mirno. Jutarnje temperature na Kvarneru 10 – 15°C, u Gorskom kotaru 2 – 6°C, a nakon prolaska fronte pad temperature od par stupnjeva. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Ponedjeljak promjenjiv uz umjerenu naoblaku, navečer slijedi ponovni porast naoblake uz kišu. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera, a navečer slijedi okretanje na slabu do umjerenu buru. Temperaturno slično kao u nedjelju poslije fronte.

Za kraj važno je napomenuti kako će u Kvarnerskom zaljevu uslijed jakog juga biti visoki valovi, ponegdje i do 3 metra, a osobito na otvorenom moru gdje mogu biti i veći ! Brodice i barke koje su na otvorenom vezu poželjno bi bilo skloniti u sigurnu luku dok objekti koji se nalaze tik uz more neka budu na posebnom oprezu zbog mogućnosti poplava.

Naslovna: DHMZ

Sličan sadržaj