U riječkom zaleđu palo i do 20 cm snijega, zabijelili se i viši predjeli u gradu | Oprez zbog ledene kiše

Ranije naše prognoze o snijegu mjestimice na Kvarneru su se ostvarile. Kombinacija dovoljno hladnoće uz dosta vlage i pojedini predjeli riječkog zaleđa broje i 20 cm, ponegdje čak i 30 cm.

Rijeka, Tibljaši, foto: Edin Ajanović

Snježni pokrivač tamo gdje ga ima na riječkom području uglavnom je od 3 do 10 cm, a to su pretežito predjeli iznad 200 metara visine.

Snijeg je u srijedu ujutro padao i sve do mora, a tada su se zabijelili i najviši predjeli otoka Cresa te s tanjim pokrivačem mjestimice i otok Krk, dok je na preostalom području uglavnom padala kiša.

Cres, foto: Tomislav Bandera Anić

Ovo je idealna situacija za obilan snijeg u Gorskom kotaru kojeg mjestimice ima i preko 30 cm, jer snijeg pada cijeli dan, iako je mjestimice bio prolazno prelazio i u kišu, a zbog hladnog tla, nastajala je poledica.

Gornje Jelenje oko 16 sati, foto: Marin Vlastelica

U večernjim dojavama koje primamo, zbog vrlo aktivne zajednice na Facebooku sve je primjetnija pojava kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom, većinom iznad 300 metara visine. čak i na riječkom području.

Posve u drugi plan danas je pala bura, koja je na udare mjestimice puhala na udare i preko 130 km/h.

Udari bure (km/h) do 12 h Povile-137 Senj-124 Bakarac-113 Hreljin vijadukt-105 Bukovo vijadukt-102 Krk most-100 Prizna-83 Maslenicki most-78 Rijeka-33 Izvor: DHMZ, obrada: Dario Vidmar

Objavljuje Rijeka – Weather (RIMETEO)Srijeda, 2. prosinca 2020.

Slijedi zatopljenje pa će i temperature porasti, iako se na širem riječkom području još uvijek drže nisko pa je temperatura većinom oko nule, u gorju i osjetnije ispod nule.

Po visini raste temperatura te će do kasnih večernjih sati snijeg ostati samo u Gorskom kotaru, dok će na većini područja na Kvarneru padati kiša, a na predjelima s minusom pri tlu i kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, i tako sve do temperatura ne postigne pozitivnu vrijednost.

Zatopljenje stiže po visini, što se može vidjeti i iz karte modela ICON, Izvor: IstraMet

Naslovna: Viškovo, foto: Katarina Dešić

Još više podataka i informacija možete saznati na našoj Facebook stranici

https://www.facebook.com/RIMETEO

Sličan sadržaj