U srijedu na sjevernom Jadranu mjestimice moguć snijeg

Kao što smo i najavili, početkom klimatološke zime stiže nam novo zahladnjenje, no ovoga puta uz nešto više oborina pa bi snježnih iznenađenja moglo biti dosta nisko.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem grebena dviju anticiklona od kojih s jedne strane i dalje imamo snažnu Rusku anticiklonu koja ne dopušta ciklonalnim sustavima prolazak u Aziju dok se druga smjestila duž Atlantskog oceana.
Odmah ispod anticiklone na Atlantiku, točnije kod Azorskog otočja, imamo ciklonu koja je došla iz Španjolske, a koja je aktivna tu već više od tjedan dana i koja ne dopušta anticikloni da se pomakne na jug.
Iznad iste anticiklone kod Grenlanda i Islanda imamo duboku ciklonu koja se razvila prije nekoliko dana i koja će se zadržavati na tom sjevernom području Europe držeći tako anticiklonu u „sendviču” između dvije ciklone.

Zbog tog „sendviča i anticiklone na istoku Europe, ova će anticiklona na Atlantiku biti onemogućena od daljnjeg kretanja pa će joj jedini put biti spajanje sa svojom drugom polovicom na zapadnoj strani Atlantika čime će se do nas otvoriti šansa za pritok hladnijeg zraka sa sjevera. No, hladan se zrak samo uz greben anticiklone neće tako lako spustiti, a za pomoć u tome našla se ciklona koja se smjestila na sjeveru Skandinavije te od koje će se odvojiti sekundarni centar koji će krenuti južnije prema središnjoj Europi.

C- ciklona kod Azora
C1-ciklona kod Grenlanda
C2-ciklona iz Skandinavije koja će spustiti sekundarni centar južnije
A-Anticiklona u Rusiji
A1-Anticiklona na Atlantiku
windy.com

Nemojmo zaboraviti kako se naše područje već trenutno nalazi u bazenu hladnog zraka koji nam je pristigao protekli vikend, a kojeg stalno održava i nadopunjuje visinska ciklona kod Ukrajine koja će zasigurno zbog toga odigrati veliku ulogu.
Kako ciklona sa Skandinavije bude došla do Njemačke tamo će nakratko i zastati, a hladna fronta koju spušta zajedno s grebenom anticiklone doći će do obronka Alpa gdje će kod Genove započeti postepen razvoj sekundarne ciklone koja će povući nešto vlažnijeg zraka s Mediterana do nas.

Ciklona kod Genove u srijedu, wetterzentrale.de

Kako ćemo se već nalaziti pod bazenom hladnoga zraka, imat ćemo konstantno puhanje bure u nižim slojevima dok južina koju će pokrenut sekundarna ciklona neće previše utjecati na otpuhivanje hladnoće, barem ne u prvih nekoliko sati s oborinama. Zbog toga se u srijedu očekuje snijeg lokalno i do mora koji bi padao i na pozitivnim temperaturama, no njegova akumulacija ipak bi bila najznačajnija u Gorskom kotaru gdje hladan zrak južina ne bi trebala uopće otpuhati.

IstraMet

Zbog sporog prelijevanja hladnog zraka u Mediteran, sekundarna ciklona dodatno će se popunjavati dok bi se visinska ciklona već od srijede trebala udaljavati od Ukrajine što bi kod nas trebalo rezultirati dodatnim jačanjem južine po visini.
Niži slojevi atmosfere zadržat će hladan zrak, pogotovo u višim područjima što bi uz oborine moglo proizvesti nepovoljnu pojavu ledene kiše.
U četvrtak bi ciklona kod Genove trebala produljiti svoju dolinu pa bi se veći dio Kvarnera našao pod toplim zrakom po visini što kod Gorskog kotara neće biti u potpunosti slučaj.

Ciklona bi zatim trebala proći centrom preko našeg područja dalje na sjever s čime bi preko nas prošao još jedan val hladnog zraka, a u petak slijedi kratkotrajno smirivanje pred novi val oborina za vikend
Kraj ovog uzbudljivog tjedna mogao bi ponovno biti dinamičan, no o tome ćemo još dodatno pisati jer je situacija i dalje dosta neizvjesna.

Prognoza vremena

Danas do sredine dana zadržat će se pretežno vedro, u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku, a zatim slijedi porast naoblake na cijelom području pa će do kraja dana prevladavati pretežno oblačno. Slabog povremenog snijega navečer može biti u Gorskom kotaru. Do sredine dana u Vinodolskom kanalu će puhati umjerena do jaka bura, ostatak područja slab vjetar promjenjiva smjera. Popodne slijedi ponovno jačanje bure na čitavom Kvarneru na jaku do olujnu, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru od – 6 do – 1 °C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C.

Srijeda će biti pravi zimski dan. Do jutra potpuno oblačno, a zatim stižu oborine koje će u čitavom Gorskom kotaru odmah padati u obliku snijega, a na Kvarneru snijeg i uz more i na otocima, no akumulacija je izgledna tek iznad 300 metara nadmorske visine, a lokalna područja do 200 metara nadmorske visine. Nakon prvog vala oborina popodne slijedi drugi malo izraženiji dok bi se snježna granica trebala zadržati malo više, pa će snijeg u nižim krajevima prijeći u susnježicu i kišu. Ukupna količina snijega do kraja dana će se poprilično narasti u Gorskom kotaru, između 20 – 30 cm (slično i na vrhu Učke), lokalno područja i do 40 cm, dok na Kvarneru u zaleđu od 2 do 10 cm. Na Kvarneru južno od Senja umjereno i jako jugo, a sjeverno jaka do olujna bura sa orkanskim udarima, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, južno od Senja do 10°C, a u Gorskom kotaru od – 7 do – 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke oko 0°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C.

U četvrtak još do jutra na Kvarneru uz umjerenu do jaku kišu, iznad 350 metara nad morem susnježica i snijeg uz akumulaciju iznad 500 metara, a u Gorskom kotaru umjeren i jak snijeg. Lokalna područja uz Grobničke Alpe i zapadni Gorski kotar uslijed probijanja toplijeg zraka po visini može iznenaditi i kiša koja se ledi u dodiru s tlom, stoga oprez. Oborine će prema kraju dana slabiti, a ukupna bi količina mogla biti obilna, na Kvarneru 40 – 55 mm, južni Kvarner i do 70 mm dok u Gorskom kotaru lokalno i preko 50 cm snijega. Puhat će bura koja će do sredine dana oslabiti i okrenut na slab zapadnjak, a navečer i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, na južnom Kvarneru do 12°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, lokalno do 11°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 1°C.

Petak u prvom dijelu dana bez kiše, lokalno će se pojaviti i sunce, a navečer ponovno slijede oborine. Temperaturno još stupanj dva toplije.

Sličan sadržaj