NOVI TJEDAN S PUNO SUNCA I TOPLINE


Pred koji dan pisali smo o tome kakvo nas vrijeme očekuje u novom tjednu, ali nije zgorega za ponoviti.
Nakon što je ovaj tjedan oblježilo promjenjivo i nestabilno vrijeme s naglaskom na četvrtku o kojem smo već dosta toga rekli, vrijeme će se u novom tjednu smiriti.
Obilježt će ga puno sunca i topline, a od srijede do petka će biti najtoplije. Na Kvarneru bi tada temperatura mogla nerijetko i preko 30°C, rijetko i do 35°C, dok će se i u gorju temperatura u ta tri dana popeti i preko 25°C, rijetko i do 30°C. Ovakvo vrijeme pogodovat će i daljnjem zagrijavanju mora čija je trenutna temperatura između 22 i 24°C.

Moramo istaknuti da ovo vrijeme do sada ni po čemu nije neuobičajeno, zapravo govorimo o prosjeku. Primjerice danas u Rijeci srednja dnevna temperatura po po podatku sa automatske postaje Pehlin iznosi 24.1°C. Ako pogledamo višegodišnji srednjak za Rijeku, dolazimo do vrijednosti od 23.4°C, dakle jako oko prosjeka. Dakako, treba uzeti u obzir i metodu koju automatska meteorološka postaja uzima za računanje tog podatka. Kod računanja “pješice” formula je jasna: jutarnja +dnevna+(2*večernja temperatura)/4 i dobije se srednja dnevna temperatura.
Zapravo današnji dan po temperaturi je vrlo sličan prošlogodišnjem, dok je 2012. godine i 2011. godine izmjerena najviša dnevna temperatura i od 33°C.

Ponovimo još jednom, pred nama je tjedan s puno sunca i topline, rast će temperatura mora, ali i UV indeks, stoga budite na oprezu. Mogućnost za malo kiše i pljuskove tek u subotu.

Foto: RIMETEO arhiva

Sličan sadržaj