Novi toplinski val u dijelovima Europe

Manje od mjesec dana nakon što je rekordni val vrućina zahvatio više od polovice Europe, još jedan toplinski val ovog tjedna utjecat će na većinu istih lokacija.


U posljednjem tjednu lipnja, Francuska je postavila nove temperaturne rekorde, a novi temperaturni rekordi u lipnju postavljeni su i u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Litvi, Češkoj i Slovačkoj.

Ovaj nadolazeći val vrućine bit će vrlo sličan onom s kraja lipnja, povlačeći vrući zrak iz sjeverne Afrike i Španjolske dalje u Europu.

Najžešća toplina bit će usmjerena iz Španjolske u Francusku, Belgiju, Nizozemsku, zapadnu Njemačku, Švicarsku i sjevernu Italiju.


Vrućina je započela već tijekom ponedjeljka, kada su izmjerene temperature zraka i do 38 °C u dijelova istočnog Portugala, unutrašnjosti Španjolske te južne Francuske. Ova toplina će se pojačati i proširiti sjeveroistočno u narednim danima. Moguće su temperature od 40 °C do 43 °C u najtoplijem dijelu ovog tjedna.

Olakšanje od vrućine najprije će u petak stići u područja od Velike Britanije do sjeverne Španjolske i Francuske prije nego što se idući vikend proširi i nad srednju Europu.


Pljuskovi i grmljavina pratit će dolazak hladnijeg zraka, što dovodi do opasnosti od lokalnih nevremena i jakih vjetrova, ali i tuče.

Sličan sadržaj