Tjedan pred nama u znaku pravog ljeta | Obilje sunčanih sati, ali i vrućine

Trenutno se nalazimo pod utjecajem prostrane anticiklone, čiji je centar smješten iznad središnje Europe, dok su se po sjeveru kontinenta zaredali ciklonalni sustavi. Ta anticiklona osim nas zahvaća i sjevernu Afriku od kuda povlači toplinu nad Europu pri čemu će idućih dana Španjolska i Francuska biti na udaru toplinskog vala. Srećom zbog uzdizanja anticiklone prema sjeveru naše bi područje trebalo ostati na rubu ekstremnih vrućina, pa je za očekivati nešto blaži i kraći toplinski val od onog prethodnog krajem lipnja.

Ponedjeljak stoga donosi promjenjivo vrijeme. Sredinom dana uz povećanu naoblaku iznad Učke i na području Gorskog kotara postoji mogućnost i za lokalni pljusak. Na Kvarneru će puhati slaba do umjerena bura, ujutro podno Velebita i jaka, a u Gorskom kotaru tiho tijekom cijelog dana. Jutarnje temperature zraka između 18 °C i 23 °C, uz more oko 25 °C, a u Gorskom kotaru od 13 °C do 18 °C. Tijekom dana na Kvarneru vruće, od 28 °C do 33 °C, a u Gorskom kotaru ipak ugodnije, između 23°C i 28 °C.

Utorak cijelom području donosi pretežno vedro vrijeme. Puhat će slab vjetar sjevernih smjerova. Jutarnje temperature identične kao u ponedjeljak, a tijekom dana će biti za još koji stupanj toplije pa će se na Kvarneru lokalno dizati i do 35 °C, a u Gorskom kotaru od 24 °C do 29 °C.

Srijeda na moru vedra i vruća, a na području Gorskog kotara može biti slabe naoblake. Vjetar tijekom dana u okretanju na zapadne smjerove slabog do umjerenog intenziteta. Jutarnja temperatura od 20 °C do 25 °C, u Gorskom kotaru od 13 °C do 18 °C. Tijekom dana na Kvarneru vruće, od 30 °C do 35°C, lokalno stupanj dva više, a u Gorskom kotaru od 25 °C do 30 °C.

Od četvrtka slijedi postupni porast naoblake. Ujutro bura, a od sredine dana umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od 19 °C do 24 °C, u Gorskom kotaru od 15 °C do 20 °C, a tijekom dana još za stupanj dva toplije na čitavom području.

To bi ujedno bio i vrhunac toplinskog vala jer se po trenutnim modelima za vikend očekuje dolazak fronte u sklopu ciklone s Atlantika pri čemu bi se i temperature zraka snizile, a pala bi i kiša, koja je svakako potrebna.

Dakle, od ovog tjedna ulazimo u novi toplinski val kojeg ćemo najjače osjetiti u četvrtak dok bi oborine vidjeli eventualno za vikend. O tome detaljnije u nastavku tjedna.

Sinoptička situacija nad Europom

Sličan sadržaj