Novo izraženije zatopljenje uz uglavnom stabilno vrijeme

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ
Prikaz hoda srednjih dnevnih temperatura (crna linija) u odnosu na prosjek (siva linija) i anomalije (linije u boji).

Dosadašnji tijek mjeseca svibnja prolazi u znaku iznadprosječno visokih temperatura koje su nas zahvatile početkom prošloga tjedna u sklopu anticiklone. Temperature će nastaviti biti ljetne i narednih dana, a osobito od petka kada bi neka područja uz more mogla mjeriti i prve “tridesetice”.

Sinoptička situacija

Nad Europom se trenutno nalazi vrlo zanimljiva sinoptička situacija, po čitavom sjevernom i istočnom Atlantiku smjestila se duboka ciklona koja će se ustaliti na tom području do vikenda, a pritom utjecati na razvoj i pomak anticiklone koja se trenutno nalazi centrom iznad Poljske.

Prikaz tlaka zraka nad Europom, vidljiva je anticiklona kod Poljske i duboka ciklona na Atlantiku. Toplije boje viši tlak, hladnije niži. Izvor : Neverin

Svojom jačinom i veličinom, ciklona će potisnuti tu anticiklonu koja djeluje na vrijeme kod nas u južnije krajeve pa će osim već toplog i suhog sjeveroistočnog strujanja stići još topliji zrak s jugozapada kojeg će nam dogurati ista anticiklona prelazeći preko našeg područja i smjestivši se centrom nad jug Italije. Prilikom te tranzicije koja će trajati do petka, očekuje se osim zatopljenja i pomak ciklone na sjever Europe pri čemu će se postupno stvarati put za razvoj nove Azorske anticiklone koja bi mogla zahvatiti rub hladnog zraka kojeg je ciklona spustila do središnje Europe i približiti ga našem području krajem tjedna.

No, prije toga valja spomenuti još jedan sustav koji bi mogao odigrati glavnu ulogu u stvaranju nestabilnosti krajem tjedna i početkom idućeg, a to je sustav koji će se ovih dana razviti uz glavni pritok afričke topline koja će se uz pomoć Mediteranske anticiklone uzdizati s područja Maroka prema Španjolskoj i Francuskoj. Taj ciklonalni sustav koji će se nalaziti na granici toplog zraka i hladnijeg Atlantskog oceana (kod Portugala) mogao bi se krajem tjedna započeti pomicati prema istoku, odnosno nama, kako bude jačao greben Azorske anticiklone, što bi moglo uzrokovati nove nestabilnosti, ali i oborine koje su većini postale sve poželjnija pojava u zadnje vrijeme.

Prikaz tlaka zraka nad Europom, vidljiva je Azorska anticiklona u donjem lijevom kutu, ciklona kod Portugala, anticiklonalno polje nad Mediteranom (tri anticiklonalna centra) i ciklona koja se pomaknula sjeveroistočno odnosno desno od Islanda. Izvor : Neverin

Stoga do kraja ovoga tjedna valja očekivati sve toplije vrijeme, ali od vikenda i ne posve stabilno, jer bi prilikom nailaska topline sustizao i nešto vlažniji zrak po visini koji bi se mogao „aktivirati” približavanjem svježijeg zraka pa su mogući lokalni pljuskovi. More je na području Kvarnera oko 21°C, a do kraja tjedna moglo bi dodatno zagrijati za još jedan do dva stupnja.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda pretežno vedra, samo u gorju uz povremenu umjerenu naoblaku sredinom dana. Zapuhat će umjerena do jaka bura, na poznatim lokalitetima i s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Prikaz udara vjetra u srijedu ujutro. Izvor : Istramet

Četvrtak pretežno do potpuno vedar na čitavom području. Bura će se do jutra potpuno smiriti, a zatim sredinom dana i popodne okretanje na slab povremen jugozapadnjak dok će u gorju puhati umjereno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 10°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Petak također pretežno vedar uz mogućnost slabe povremene visinske naoblake. Na Kvarneru uglavnom mirno, samo sredinom dana uz slab vjetar južnih smjerova dok u Gorskom kotaru slab i umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17-22°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 14°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 20–25°C.

Vikend donosi još par stupnjeva više temperature te promjenjivo vrijeme o kojem ćemo detaljno pisati u aktualnim trodnevnim prognozama.

Sličan sadržaj