Pod utjecajem anticiklone i sve toplijeg vremena

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije nad Europom.

Početak mjeseca svibnja Kvarneru nije donio značajnu količinu oborina, no zato područje Gorskoga kotara može biti mirno za nadolazeći period koji će obilježiti dosta sunca na čitavom području uz tople i vrlo tople dnevne temperature, ali i deficit oborina.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem anticiklone koja se centrom nalazi nad područjem Bjelorusije, a grebenom se spaja s drugim centrom kod Alžira koji se pak dalje spaja s prostranom i snažnom anticiklonom na zapadu Atlantika. Ta linija visokog tlaka zraka glavni je uzročnik zbog čega značajnih oborina neće biti u ovome tjednu jer svojim prisustvom neće dopuštati ciklonama prilazak u južnije krajeve.

Zbog toga će jedna, ali značajna ciklona biti prisutna na sjeveru Europe u području „trokuta” koji spaja Skandinaviju, Island i Škotsku te će se na tom području zadržati do vikenda. Zbog velike udaljenosti te ciklone od našeg područja (kao i područja Alpa), neće biti mogućnosti za nailazak hladnijeg i vlažnijeg zraka već upravo suprotno.

Novo zatopljenje (najjače ove godine) stiže nam već tijekom utorka i srijede, a potrajat će u najmanju ruku do vikenda. Za takvu postavku vremena bit će zaslužna već spomenuta anticiklona kod Alžira koja će se narednih dana premjestiti u sami centar Mediterana (jug Italije) pri čemu će se po zapadnoj strani sustava povlačiti topao i vruć zrak sa sjeverozapada Afrike prema zapadnoj i središnjoj Europi zahvaćajući i naše područje.

Početkom vikenda sa zapada Atlantika će se približiti također spomenuta jaka anticiklona koja će preuzeti funkciju mediteranske anticiklone, no nalazeći se nad zapadnim dijelom Europe, ponovno neće biti mogućnosti za nailazak vlažnijeg zraka, odnosno oborina. Daljnjim pomakom anticiklone prema sjeveru Europe krajem tjedna, postoji naznaka za nailazak malo svježijeg zraka koji bi svakako mogao potaknuti stvaranje konvektivnih nestabilnosti, no detaljnije ćemo vas o tome dodatno obavijestiti u trodnevnim prognozama.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak još promjenjiv, do podne uglavnom pretežno vedro, a zatim uz umjerenu naoblaku koja će rezultirati popodnevnim lokalnim nestabilnostima u obliku kratkotrajnih pljuskova u zaleđu Rijeke i Gorskome kotaru te lokalno uz obalu. Oborine će biti nejednolike pa lokalno može pasti i 10 mm. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, u zapadnom zaleđu Rijeke do 10°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Prikaz područja koje bi moglo biti zahvaćeno lokalnim pljuskom ili slabom kišicom. Izvor : Istramet

Srijeda malo stabilnija, na moru i otocima cijeli dan pretežno vedro, a u zaleđu Rijeke i gorju uz umjerenu naoblaku od sredine dana do navečer. Oborina vjerojatno neće biti. Sredinom dana zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak, ostatak dana uglavnom mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, u zaleđu Rijeke koji stupanj niže, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Prikaz maksimalnih dnevnih temperatura. Izvor : Istramet

Četvrtak uglavnom pretežno vedar uz umjerenu pojavu visinske naoblake. U gorju će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, a na Kvarneru slab vjetar južnih smjerova. Jutarnje temperature na Kvarneru 14 – 19°C, u zaleđu Rijeke do 10°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Petak promjenjiv uz nešto više oblaka, a popodne su ponegdje moguće i lokalne oborine, vjerojatno u gorju i sjevernom dijelu Kvarnera. Temperaturno slično.

Subota ponovno stabilnija, a zatim nedjelja ima naznaka za promjenu vremena, no detaljnije pročitajte u našim trodnevnim prognozama.

Sličan sadržaj