Praznik rada u znaku visinske ciklone

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

Na vrijeme će ovoga vikenda (nedjelja i ponedjeljak) utjecati visinska ciklona koja će uzrokovati promjenjivo i ne posve stabilno vrijeme, ali bez ekstremnih i izraženih promjena.

Sinoptička situacija

Uzrok nailaska nove blage destabilizacije leži u spuštanju hladnog zraka u sklopu anticiklone koja se nalazi kod Engleske pa nam hladan zrak nailazi iz smjera sjevera. No zbog zadržavanja anticiklone na tom području, hladan se zrak neće spustiti niže od središnje Europe, no jednim će dijelom ipak zahvatiti zapadne obronke Alpa što će biti dovoljno za početak potenciranja Genovske ciklone. Ciklona se na kraju neće oformiti, no spuštanje tog hladnog zraka potaknulo je nastanak visinske ciklone koja (da se podsjetimo) nastaje u višim slojevima atmosfere gdje struji vlažan zrak, a pri površini nema značajnog očitanja prisutnosti ciklone (vidljivo na naslovnoj fotografiji, nigdje nema ciklone). Takve ciklone nerijetko znaju proizvesti oborine upitne količine upravo zbog nepredvidivosti i težeg prognoziranja.

Visinska će se ciklona tijekom nedjelje pomicati od zapadnih obronka Alpa prema središnjem Jadranu te dalje na istok, a prilikom približavanja centra našem području izgledan je porast naoblake te povremena kiša koja bi mogla biti lokalnog karaktera.

U novi tjedan ali i mjesec ući ćemo izgleda s povremenom kišom, a praznik rada ponovno će biti promjenjiv pa nek vas ne iznenadi kratkotrajna kiša ili pljusak, ali i poneka zraka sunca. Od utorka je izgledna stabilizacija, no o tome detaljnije u novoj tjednoj najavi.

Detaljna prognoza za PGŽ

Subota do popodne pretežno vedra, a zatim slijedi nailazak umjerene naoblake. Na Kvarneru će puhati slaba do umjerena bura, samo u Velebitskom kanalu s lokalnim jakim udarima, a u gorju slab povremen istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, lokalno par stupnjeva više ili niže, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

Nedjelja na čitavom području uz umjerenu do potpunu naoblaku. Uz obalu, u zaleđu Rijeke i gorju su poslijepodne mogući lokalni kratkotrajni pljuskovi uz grmljavinu i slaba kiša. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera, na istoku Kvarnera pretežito bura. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, lokalno u zaleđu koji stupanj niže, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Prikaz jednosatnih oborina u nedjelju popodne. Vidljivo je da su oborine lokalnog karaktera. Izvor : Istramet

U ponedjeljak slično, na čitavom području uz umjerenu do potpunu naoblaku, a povremeno je moguća kratkotrajna kiša ili kratkotrajni pljusak uz grmljavinu, posebice u zaleđu Rijeke i gorju. Puhat će slab vjetar istočnih i sjeveroistočnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, lokalno stupanj dva niže, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Sličan sadržaj