Kraj mjeseca u znaku anticiklone

Izvor naslovne ilustracije : ČHMU

Nakon kišne epizode prošlog vikenda slijedi nam ponovno period uglavnom suhog i stabilnog vremena (do četvrtka ne posve suhog), a za takvo vrijeme će najviše biti zaslužna anticiklona.

Sinoptička situacija

Trenutno se ta anticiklona nalazi sjeverno od Islanda i još ne utječe na vrijeme kod nas, dok se zapadno od Portugala smjestila ciklona koja uz slabu anticiklonu kod Mediterana, doprinosi stvaranju zapadnog i jugozapadnog visinskog strujanja koje uzrokuje stvaranje konvektivnih razvoja kakvih smo imali prilike vidjeti proteklih par dana. Ciklona će se prema kraju radnoga tjedna započeti pomicati prema nama, ali ubrzo će oslabiti i na kraju se i raspasti pa novih nestabilnosti za vikend ne bi trebalo biti.

Jedan od uzroka raspadanja ciklone možemo pripisati i anticikloni koja će se započeti spuštati prema Engleskoj gdje bi se trebala i smjestiti do kraja tjedna, od kuda će utjecati na vrijeme u većem dijelu Europe. Svojim jačanjem zahvatit će i naše područje što će se odraziti u obliku promjene smjera vjetra na sjeveroistočni te blagim zahladnjenjem pošto će sustav zahvaćati sjeverni dio Europe koji će biti pod hladnim zrakom.

Stoga već od četvrtka možemo očekivati niže jutarnje temperature, malo bure na Kvarneru i više sunca, a do tada još promjenjivo uz povremene lokalne pljuskove.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak uglavnom umjereno oblačan uz povremene lokalne pljuskove ponajprije na sjevernom dijelu županije dok bi na jugu kiša ponegdje mogla i izostati. Puhat će slabo do umjereno jugo, u gorju jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14 °C, a u Gorskom kotaru 7 – 12 °C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19 °C, a u Gorskom kotaru 10 – 15 °C.

Prikaz količine oborina u prošla 3 sata, vidljiva je ukupno mala količina oborina. Izvor : Neverin

Srijeda do sredine dana umjereno oblačna, a zatim uz više sunca dok bi oborina moglo biti do popodne uglavnom lokalnog i pljuskovitog karaktera bez velikih količina pa će pojedina mjesta opet proći bez kiše. Vjetar do sredine dana slab povremen zapadnjak, a zatim okretanje na umjeren sjeverac i buru koja će navečer u Velebitskom kanalu imati i jake do olujne udare. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13 °C, u zaleđu Rijeke do 5 °C, a u Gorskom kotaru 1 – 6 °C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22 °C, a u Gorskom kotaru 12 – 17 °C.

U četvrtak na Kvarneru pretežno vedro, a u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku. Na Kvarneru će puhati umjerena do jaka bura, lokalno s olujnim udarima koja će prema kraju dana malo oslabiti, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13 °C, a u Gorskom kotaru 0 – 5 °C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22 °C, a u Gorskom kotaru 11 – 16 °C.

Prikaz brzine vjetra u četvrtak ujutro. Izvor : Istramet

Petak pretežno vedar uz mogućnost povremene umjerene naoblake. I dalje će puhati bura uglavnom slične ili malo manje jačine kao u četvrtak. Temperaturno slično.
Detaljnu vikend prognozu donosimo u petak.

Sličan sadržaj