Tjedan promjenjivog proljetnog vremena

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

Nakon burovitog i uglavnom sunčanog Uskršnjeg vikenda, slijedi nam razdoblje južine, niskog tlaka i povremenih oborina, a sve to uz prikladne proljetne temperature.

Sinoptička situacija

Trenutno se događa promjena sinoptičke postavke pa umjesto dominantne anticiklone na red nastupaju ciklonalni sustavi koji će ovoga puta nastaniti veći dio Europskog kontinenta, posebice središnji i jugozapadni dio. Bitnu ulogu u takvom razmještaju odigrat će položaj anticiklona od kojih se jedna nalazi na zapadu Atlantika te bi se na tom području trebala održati do vikenda, spajajući se grebenom s Grenlandskom anticiklonom što će uzrokovati prekid nesmetanom prolasku ciklona po sjeveru Atlantika (sa zapada na istok). U isto vrijeme na sjeveroistoku kontinenta nalazi se druga anticiklona (ona koja je prije tjedan dana utjecala na vrijeme kod nas) te će ona odigrati važnu ulogu u tvorbi nove anticiklone koja će se stvoriti nad sjevernom Europom i time blokirati i to područje ciklonama koje se nalaze na zapadu Europe, a „htjele” bi u pravcu istoka.

Zbog toga će ciklone koje se trenutno nalaze kod Španjolske i južno od Islanda, biti prisiljene kretati se jedino u smjeru središnje i južne Europe što će i učiniti.

Prva ciklona (kod Španjolske) će se do petka pomicati prema sjevernom Jadranu prolazeći s južne strane Alpa, a njenim približavanjem postupno će rasti naoblaka, a zatim i oborine. Kako se centar ciklone bude približio Italiji, počet će slabiti pa se prelazak centra ciklone preko sjevernog Jadrana neće previše osjetiti u vidu izražene fronte, već postupnog smirivanja oborina i razvedravanja, a ciklona će nastaviti svoj put dalje prema sjeveroistoku.

Druga ciklona (ispod Islanda) uslijedit će ubrzo nakon prve jer će se prilikom jačanja anticiklone na sjeveru kontinenta brzinski pomaknuti prema Španjolskoj i Francuskoj od kuda će se uputiti u smjeru prve ciklone (prema istoku i sjeveroistoku), no sa sjeverne strane Alpa što će uzrokovati nastavak jugozapadnog visinskog strujanja koje će dodatno jačati kako se centar bude približio našem području. Uz takvo strujanje neminovna je obilna količina oborina u zaleđu Rijeke koje posebno voli takav smjer strujanja pa već od kraja subote ponovno možemo očekivati jačanje oborina.

Dakle slijede nam dvije uzastopne ciklone od kojih će obje podariti jednodnevnu kišu uz kratkotrajnu pauzu tijekom subote, pa ako vam je promaklo posušiti robu, imate vremena još do petka.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda od jutra uglavnom pretežno vedra uz mogućnost za povremenu umjerenu naoblaku. Do sredine dana na Kvarneru jaka bura s olujnim udarima, a zatim slabljenje prema kraju dana dok u Gorskom kotaru slab istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

U četvrtak već od jutra uz postepeni porast naoblake s jugozapada, popodne pretežno oblačno, a navečer slijedi nailazak slabih do umjerenih oborina. Ukupno bi do ponoći moglo pasti 3 – 15 mm. Zapuhat će jugo, u gorju u početku slabo, a prema kraju dana i umjereno do jako dok na Kvarneru također postepeno jačanje juga prema kraju dana, ali na jako s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, lokalno uz more do 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Prikaz brzine vjetra (juga) u četvrtak navečer. Izvor : Istramet

U petak kiša koja će najizraženije padati tijekom noći i jutra, a zatim slijedi postepeno slabljenje do navečer kada bi trebala prestati. Ukupno bi trebalo pasti 15 – 40 mm na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, lokalno stupanj više, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz ukupne količine oborine tijekom četvrtka i petka. Izvor : Neverin

Subota promjenjivo oblačna uz mogućnost za slabu kišicu ponajprije u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, temperaturno stupanj – dva toplije od petka.

Nedjelja donosi novu obilniju kišu, a detaljniju prognozu za taj termin donosimo u aktualnoj trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj