Do vikenda toplo i stabilno, a zatim zahladnjenje i bura

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije, tople boje – viši tlak, hladnije boje – niži tlak.

Prošli vikend preko nas je prošla izražena fronta koja je uz pljuskove kiše donijela prolaznu tuču i solidan snijeg u gorju. Za nadolazeći vikend ponovno je izgledna fronta, ovoga puta dosta slabijeg intenziteta, no ponovno će biti prisutno zahladnjenje koje u zadnje vrijeme stalno nailazi za vikende.

Sinoptička situacija

Naše se područje trenutno nalazi pod utjecajem oslabljene anticiklone koja se centrom nalazi na jugu Skandinavije i koja je grebenom povezana s anticiklonom kod Grenlanda. Jugozapadno od nas kod Alžira smjestila se ciklona koja će do vikenda biti glavni uzročnik zatopljenja, a još se jedan ciklonalni sustav nalazi na Atlantiku iznad Azorske anticiklone. Ta ciklona kod Alžira pomaknut će se prema Tunisu i od tuda dobacivati topao zrak prema sjeveru Mediterana, no zbog udaljenosti ne tako jake ciklone, bit će prisutna naoblaka, a oborina ni u blizini.

Već tijekom četvrtka započet će spajanje Azorske anticiklone s onom kod Grenlanda i to pomičući se lagano prema Istoku, odnosno Skandinaviji što će uzrokovati povlačenje hladnoga zraka koji se i dalje nalazi na krajnjem sjeveru kontinenta. U trenutku kada se dvije anticiklone spoje, hladan će se zrak početi spuštati sa sjeveroistoka kontinenta prema našem području, a anticiklona kod Skandinavije će dodatno ojačati i zadržati na tom području. Takva pozicija anticiklone je jedna od „idealnijih” za postavku zimskog vremena, odnosno spuštanje hladnog zraka do područja Balkana pa se možemo samo zapitati gdje su takve situacije bile cijele zime?

Prikaz sinoptičke situacije u petak za vrijeme Skandinavske anticiklone. Tople boje – viši tlak, hladnije boje – niži tlak. Izvor : NEVERIN
Isti termin kao i slika iznad. Prikaz temperature zraka na 850 hPa (~1500 m.n.v.) gdje je vidljivo spuštanje hladnog zraka s područja Skandinavije (bijela i svjetlo plava boja) prema Hrvatskoj i Alpama. Izvor : NEVERIN

Hladan zrak bi trebao doći do našeg područja tijekom subote i to iz smjera sjeveroistoka pa neće biti obogaćen vlagom, a samim time i oborinama koje će kada krenu nailaziti nad područje Kvarnera, biti dodatno isušene zbog prisutne bure koja će probiti u trenutku kada i hladna fronta.

Stoga za subotu valja očekivati tek prolaznu naoblaku, osjetno zahladnjenje, malo kiše u gorju i buru na Kvarneru, a blagdan Uskrsa trebao bi proći uz stabilno i sunčano vrijeme

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda donosi umjerenu visinsku naoblaku na čitavom području. Vjetar slab povremen promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Četvrtak će obilježiti umjereno do potpuno oblačno vrijeme. Vjetar slab promjenjiva smjera, samo sredinom dana na Kvarneru jugozapadnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 5°C, a u Gorskom kotaru od 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Petak također umjeren do potpuno oblačan. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Detaljnu vikend prognozu donosimo uskoro.

Sličan sadržaj