Za vikend brzinska fronta, još jedan proljetni snijeg u gorju

Izvor naslovne ilustracije : NEVERIN
Prikaz ukupne količine oborina u regiji do kraja subote.

Stiže nam vikend, a s njime i fronta koja se u ovim trenucima nalazi pred samim obroncima Alpa, nailazeći sa sjeverozapada u sklopu anticiklone koja je dovukla hladan zrak sa Sjevernog pola prema središnjoj Europi. Zajedno uz ciklonu kod Skandinavije čine povoljne uvijete za stvaranje jakih nestabilnosti na liniji fronte.

Prilikom nailaska fronte do Alpa započet će prelijevanje hladnog zraka najprije na zapadnoj strani pa će današnje jugo zamijeniti umjeren jugozapadnjak koji će prevladavati u sklopu potenciranja ciklone kod Genove. No kako se svi sustavi pomiču prema istoku, tako će hladan zrak većom brzinom nedugo nakon probijanja na zapadnoj strani, probiti i na istočnoj strani Alpa što će rezultirati brzim spuštanjem fronte preko Slovenije do našeg područja.

Prikaz sinoptičke situacije u subotu sredinom dana, vidljiv je početak stvaranja Genovske ciklone te pripradajuća hladna fronta – plave strelice i topal sektor – crvene strelice. Izvor : DHMZ

Zbog velike brzine dešavanja svih navedenih procesa, ciklona kod Genove neće se stići potpuno oformiti, pa će kiše u pred frontalnim nestabilnostima biti malo, a glavni val se očekuje za vrijeme i netom nakon prolaska fronte. Snijeg će stoga u par sati stići zabijeliti Gorski kotar, a bura raščistiti oblake nad Kvarnerom pa će nedjeljno jutro osvanuti vedro i prohladno.

Od nedjelje stoga slijedi nekoliko dana pod utjecajem anticiklone i stabilnog vremena.

Detaljna prognoza za PGŽ

U subotu će prevladavati oblačno vrijeme uz slabu do umjerenu kišu koja će najviše padati na području sjevernog Kvarnera, zaleđa Rijeke i Gorskoga kotara, a zatim u kasnim popodnevnim satima slijedi nailazak fronte, jačanje kiše na čitavom području te brzinski prijelaz kiše u snijeg u zaleđu Rijeke iznad 650 m.n.v. ( u Gorskom kotaru do 400 m.n.v.). Ukupno bi moglo pasti 5 – 30 mm kiše na čitavom području, a u gorju 1 – 10 cm snijega, lokalno par centimetara više. Do nailaska fronte puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, u gorju i jak s lokalno olujnim udarima, a nakon fronte slijedi okretanje na jaku buru s olujnim udarima, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, u gorju 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, u gorju 10 – 15°C, a nakon prolaska fronte slijedi pad temperature za gotovo 10°C!

Prikaz vrste oborina za vrijeme najjačeg intenziteta nakon fronte. plavo – snijeg, crveno – kiša. Izvor : Istramet
Prikaz probijanja fronte (bure) na Kvarner. Izvor : Istramet

U nedjelju će se već do jutra razvedriti, a zatim sredinom dana i popodne uz umjerenu naoblaku pri čemu nije isključena ni mogućnost za lokalne kratkotrajne nalete snijega ili kiše. Još tijekom noći do ujutro jaka bura, a zatim slabljenje i okretanje na slab do umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, a navečer ponovno na buru. U gorju slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, uz more do 10°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Prikaz količine naoblake u nedjelju sredinom dana. Siva boja – oblaci, zelena boja – oborine. Izvor : Meteoadriatic

Ponedjeljak uglavnom stabilan i vedar, a sredinom dana uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će slabo jugo, a temperaturno stupanj dva toplije.

Sličan sadržaj