O Suzama sv. Lovre od 4. do 14. kolovoza u riječkom Astronomskom centru

O-Suzama-sv.-Lovre-od-4.-do-14.-kolovoza-u-rijeckom-Astronomskom-centru_ca_large
Astronomski centar Rijeka i ove je godine priredio prigodnu live prezentaciju o Perzeidima, prirodnoj pojavi više znanoj pod nazivom Suze sv. Lovre. Između 4. i 14. kolovoza, prije početka redovnog programa, bit će moguće pogledati prezentaciju u trajanju od deset minuta, koja će sve zainteresirane pripremiti za promatranja »zvijezda padalica«. Posjetitelji će saznati koje je idealno mjesto za promatranje, kada će nastupiti vrhunac kiše meteora te kako uočiti što više meteora na noćnom nebu. Zahvaljujući tehnologiji koju pruža digitalni planetarij i stručnosti operatera, svi posjetitelji moći će uživati u promatranju ove nebeske pojave na kupoli promjera osam metara.

Perzeidi se smatraju najljepšom, ali i najgušćom kišom meteora. Tijekom njihovog putovanja Zemljinom atmosferom dugo se može vidjeti njihova svjetlost i boja, a u toplim ljetnim noćima može ih se vidjeti čak stotinu u jednom satu.

Tijekom kolovoza, u digitalnom planetariju Astronomskog centra, prikazivat će se filmovi Kaluoka’hina – začarani greben, utorkom u 18 sati; Back to the Moon: For Good, u sklopu programa za strane turiste na engleskom jeziku, srijedom u 19,30 sati; Dotaknuti rub Svemira, četvrtkom u 19,30 sati; te Vibrato, subotom u 20,30 sati. Od live prezentacija, Safari Sunčevim sustavom na programu je srijedom u 18 sati, Vodič noćnim nebom – ljeto, petkom u 19.30 sati, a Nebo ispod nas, također petkom u 20.30 sati. Program u zvjezdarnici odvija se subotom u 21.30 sati, ovisno o vremenskim uvjetima. Organizirane grupe mogu filmove i live prezentacije pogledati po dogovoru.

Treću godinu zaredom, 28. kolovoza, u Astronomskom centru bit će održan LitLink – književni festival, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca. Prodaja ulaznica za digitalni planetarij odvija se u Astronomskom centru, na Svetom Križu, te na webu www.kulturaplus.com, po cijeni od 20 kuna za odrasle te 10 kuna za djecu, studente i umirovljenike. Ulaznica u zvjezdarnicu stoji 10 kuna.

Izvor: Novi list/Andrej Petrak
Naslovna foto: M. Gracin

Sličan sadržaj